De gildebroeders van het Eper Sint Maartens Gilde komen wekelijks bijeen. Eens per maand houdt men er een wedstrijd kruisboogschieten.
De gildebroeders van het Eper Sint Maartens Gilde komen wekelijks bijeen. Eens per maand houdt men er een wedstrijd kruisboogschieten. (Foto: )

Broederschap Eper Sint Maartens Gilde

Epe - Het gaat deze avond om vaandels en vendels. Om zilvervesten en om sjerpen. Om geschiedenis, om historisch besef. Deze avond bevat veel symboliek en decorum zogezegd. Maar bovenal draait het om broederschap. Om lief en leed delen, om iets betekenen voor de samenleving. Het Sint Maartens Gilde uit Epe komt elke donderdag bij elkaar. Veluws Nieuws schuift aan. De leden leggen uit waarom deze vereniging nog altijd veel bestaansrecht heeft.

(door Dennis Dekker)

Een gilde zal wel een enorme historie hebben, is de inschatting van menigeen. Toch is dat in Epe niet zo. Dat gilde is 'afgestoft', meldt gildebroeder Tom Leurs. "Een delegatie van oud-prinsen van de Eper carnavalsvereniging De Darpspompers, kreeg in 1994 een rondleiding bij het gilde in Grave. Toen vroegen wij ons af of er ooit een Eper gilde geweest was."

Na het nodige speurwerk in de gemeentearchieven vonden Leurs en consorten informatie over een gilde in Zuuk. "Omdat dit gilde nooit officieel opgeheven was, hebben wij de stap gezet om dat weer af te stoffen. Op 11 november 1995 is het Sint Maartens Gilde ontwaakt." Eens per maand organiseert het gilde uit Epe een extra activiteit tijdens deze wekelijkse avond in de oude W.G. van den Hulstschool. Gildebroeder Freek Bosch: "Dan gaat men samen kruisboogschieten. Ook dit is geen verplichting. Wie wil, doet mee, anderen kijken toe." Natuurlijk hebben ze te maken met vergrijzing. Daar waar er ooit 28 gildebroeders waren, staat de teller anno 2019 op nog geen twintig. Toch geeft men niet op. Bosch: "We zijn altijd op zoek naar nieuwe gildebroeders. Het Sint Maartens Gilde is zó'n leuke club. We zijn er voor elkaar en voor de gemeenschap." Dit seizoen loopt Johan Lammers mee om uiteindelijk officieel lid te worden. "Later dit jaar prikken we daar een officieel moment voor. Dat noemen we het ineikelen van de nieuwe gildebroeder." Het Sint Maartens Gilde hecht aan tradities, dat blijkt. Zo hebben ze een tweetal beschermheren. Eén vanuit de politiek (burgemeester Hans van der Hoeve is Beschermheer), de ander vanuit het kerkelijk leven (oud-dominee Bas Zitman mag zich Gildeheer noemen). Leurs: "Daar waar wij allemaal een rode sjerp dragen, hebben zij juist een mooie witte sjerp om."

Twee gildebroeders dragen overigens een goud-gele sjerp. Gerrit de Wilde is de ene. Hij is binnen tien jaar tijd drie keer winnaar (Gildekoning) geworden van het jaarlijkse koningschieten en mag zich daarom Gildekeizer noemen. Rijk van Ark zit hem op de hielen. Hij is dit jaar voor de tweede keer in tien jaar tijd Gildekoning geworden. Veel symboliek en historisch besef kortom. Maar bovenal is het een club vrienden. Het afgelopen jaar hebben ze bijvoorbeeld de laatste eer bewezen bij twee begrafenissen van gildebroeders Johan Huiskamp en Ton de Koning. Leurs: "Dienstbaar aan elkaar, maar ook actief als serviceclub voor anderen."

Dennis Dekker
Meer berichten