Gedeputeerde Meijers heeft de schaar overgenomen van Resa Stijf terwijl Jan en Renate trots toekijken, links de ondernemers Jaap, Irini en Mark.
Gedeputeerde Meijers heeft de schaar overgenomen van Resa Stijf terwijl Jan en Renate trots toekijken, links de ondernemers Jaap, Irini en Mark. (Foto: )

Eenhoorn maakt steengoede start

Hoorn - Op een mooi kussen droeg Resa Stijf een schaar van groot formaat aan. Gewapend met dat gereedschap verrichtte gedeputeerde Josan Meijers vorige week woensdag één van haar laatste daden als gedeputeerde van Gelderland. Zij knipte het lint door waarmee de opening van pop up Eenhoorn een feit was.

(door Jan Nitrauw)

Gelukkig lieten de initiatiefnemers Mark Lammers, zijn partner Irini Saridakis en Jaap Bax het toegestroomde publiek niet wachten tot de opening een feit was. De gasten kon ver voor de opening al genieten van ijs en koffie van Eenhoorn. De opening is het eerste tastbare feit van de herontwikkeling van het historische pand in Hoorn, eigendom van Vatenhandel Stijf.

Dit in het kader van het initiatief van de provincie Gelderland om via de challenge SteenGoed Benutten leegstaande panden nieuw leven in te blazen. Josan Meijers was blij dit moment. "Het is mijn laatste week als gedeputeerde en ik heb nog nooit een ijssalon geopend", liet ze weten. De openingshandeling betitelde ze als 'de kroon op het werk' van de afgelopen jaren. De Eendracht was met het plan van de Veluwse Architecten winnaar van de challenge SteenGoed Benutten. Daar verweest wethouder Jan Berkhoff ook naar. "Dit winnende concept moeten we nu een stap verder brengen. Het plan past helemaal in de ontwikkeling van de IJsselvallei tot een ambachtelijke regio en binnen ons Cittaslow keurmerkt", stipte Berhoff aan. Na de toespraken was het tijd voor actie. Meteen na het doorknippen van het lint schoven gedeputeerde Meijers en eigenaar Jan Stijf hiervoor aan de tafel. Samen ondertekenden ze een intentieverklaring om de plannen voor het gebouw De Eendracht verder te ontwikkelen.

Pop up Eenhoorn

Om reuring op de locatie te krijgen, ontwikkelden Mark, Irini en Jaap het concept voor Eenhoorn. Irini brengt haar vaardigheden als patiseur in en Jaap die van barista, de koffiekenner bij uitstek. Het trio maakte kennis met elkaar op de bijeenkomst waar de plannen voor de herbestemming van het pand werden gepresenteerd. Zij zagen gelijk mogelijkheden voor horeca in het pand. Alle drie zijn ze onder de indruk van de medewerking uit de buurtschap Hoorn. "Mede daardoor konden wij onze plannen in hoog tempo ontwikkelen", vertelde Mark. Die ook onder de indruk was van de creativiteit binnen Vatenhandel Stijf. Dat heeft heel bijzonder meubilair mogelijk gemaakt waardoor de bijzondere uitstraling van Eenhoorn nog eens wordt onderstreept.

Haalbaarheidsstudie

De volgende stap is verzamelen van financiële middelen om een gedegen haalbaarheidsstudie te maken. Je praat over een miljoenenproject en dat moet goed onderbouwd worden. Maar het is geweldig om deze plannen te maken, van al het enthousiasme krijgen wij ook veel energie om door te gaan", zegt Renate Klink. Eenhoorn is deze zomer open van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 21.00 uur.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden