Jos Melenhorst reikt de eerste kaart uit aan burgemeester Koops terwijl Erik Visser en Mariëlle Karssing toekijken.
Jos Melenhorst reikt de eerste kaart uit aan burgemeester Koops terwijl Erik Visser en Mariëlle Karssing toekijken. (Foto: Jan Nitrauw )

Noord-Oost-Veluwe is wandeleldorado

Regio - De Noord-Oost Veluwe is een prachtig wandelgebied en de promotie daarvan wordt nu met de nieuwe wandelkaart in eendrachtige samenwerking opgepakt. Dit door een werkgroep met vertegenwoordigers van Rond Uit Hattem, Visit Heerde en de VVV Epe.

(Door Jan Nitrauw)

Aan de realisering is enkele jaren gewerkt en het had nogal wat voeten in aarde voor de kaart gedrukt kon worden, vertelde Jos Melenhorst namens de werkgroep. Het bleek vooral een opgave om een gedetailleerde basiskaart te maken waarop de routes uitgezet konden worden.

Dat lukte uiteindelijk en daarop konden de 45 routes ingetekend worden. Opgenomen zijn de bepijlde routes in de drie gemeenten. Dat varieert dan van Kabouterpaden tot de Klompenpaden en de routes over de terreinen van gebiedseigenaren als Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap en Kasteelen. Steun kreeg men van zowel het Waterschap Vallei en Veluwe als van de stichting Waterrijke Veluwe.

Burgemeester Jacqueline Koops was onder de indruk van de brede maatschappelijke steun voor dit project in eendrachtige samenwerking tussen Hattem, Heerde en Epe. "Een noord-zuid beweging", aldus de Heerder burgemeester. Wethouder Erik Visser van Epe was blij dat er over de gemeentegrenzen heen is gewerkt. "De toerist wil een mooi wandeling maken en heeft geen boodschap aan gemeentegrenzen", liet Visser weten die ook de eigen bevolking opriep om zelf van te genieten. Mariëlle Karssing benadrukte dat het handhaven van grenzen niet meer van deze tijd is. "En ik zie uit naar een volgend product", liet ze weten.

Economische impuls

Met de ontwikkeling van de kaart benadrukken de drie toeristische organisaties de unieke samenwerking die zij zijn aangegaan als elkaars buren. Maar de belangrijkste doelstelling is natuurlijk de promotie van de drie mooie gemeenten en de lokale economie een positieve impuls te geven. De kaart beslaat niet alleen het gebied van de drie gemeenten maar feitelijk die van de hele Noord-Oost Veluwe. Op de kaart zijn alle door landschapbeheerders uitgezette wandelroutes ingetekend en ook alle klompenpaden zijn op de kaart weergegeven.

Hanzestad Hattem

De wandelroutes gaan langs de vele mooie 'pareltjes' van de drie gemeenten, zoals bijzondere bos- en heidegebieden, de Schaapskooi en vele beken en sprengen. Op de kaart is voor Hanzestad Hattem een speciale uitsnede gemaakt zodat ook de wandelroutes in deze stad met behulp van deze kaart kunnen worden bewandeld. De kaart bevat een schat aan wandelinformatie. Zij is mede mogelijk gemaakt door het waterschap Vallei en Veluwe, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De kaarten kosten 5,95 euro en zijn, onder meer, verkrijgbaar bij de Toeristeninformatiepunten Hattem, Heerde, Wapenveld en Veessen en bij de VVV Epe.

Jan Nitrauw
Meer berichten