Bezoekers bij het portret dat Jo Koster maakte van Antoinette de Savornin Lohman-Gleichman. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bezoekers bij het portret dat Jo Koster maakte van Antoinette de Savornin Lohman-Gleichman. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

'Netty' nieuwste aanwinst Voerman Museum Hattem

Hattem - De collectie van Jo Koster in het Voerman Museum Hattem is onlangs uitgebreid met het schilderij 'Portret van Antoinette de Savornin Lohman-Gleichman'. Het museum heeft dit werk in bezit gekregen dankzij een schenking en het portret heeft een plek gekregen in de Jo Koster-afdeling.

Jo Koster behoort tot de vaste collectie van het Voerman Museum Hattem. Maar 'vast' betekent allerminst dat er nooit iets aan deze collectie verandert. Met enige regelmaat slaagt het museum erin werken van Jo Koster toe te voegen aan het 'museumarsenaal'.

Zo werd ruim twee jaar geleden nog het schilderij 'Nonnetjes langs de Ville Close' aangekocht, een werk dat Jo Koster in 1928 schilderde tijdens een reis door Frankrijk. Ook dit schilderij is in het Voerman Museum Hattem te bekijken.

De nieuwste uitbreiding is dus het portret van 'Netty', voluit Antoinette de Savornin Lohman-Gleichman geheten. Het museum is zeer verheugd met deze schenking, een werk dat Jo Koster in 1940 heeft gemaakt. Het vervaardigen van portretten was overigens een 'tak van sport' waar Koster goed mee uit de voeten kon. Ze schilderde vaker portretten, zoals bijvoorbeeld dat van mevrouw van Lookeren-Campagne-van Hettinga-Tromp, eveneens in het museum te zien.

Mevrouw Antoinette de Savornin Lohman-Gleichman werd op 13 maart 1872 in Rotterdam geboren. 'Netty' Gleichman huwde in 1899 met Maurits Adriaan de Savornin Lohman, president van de Arrondissementrechtbank in Zwolle. Maurits Adriaan was een telg van de 'de Savornin Lohman-familie', een geslacht waarvan de leden al sinds 1817 tot de Nederlandse adel behoren. Koning Willem I verleende in dat jaar aan Maurits Adriaan de Savornin Lohman en aan zijn nakomelingen het predikaat van jonkheer.

Maurits Adriaan overleed in 1938 op 72-jarige leeftijd. Zijn echtgenote Antoinette was 83 toen zij in 1956 overleed. Zij kregen geen kinderen. Na haar dood is het werk in beheer gekomen van de Familievereniging de Savornin Lohman. Dat gebeurde in 2006, toen Antoinette de Bordes-Flugi van Aspermont het schilderij aan de familievereniging aanbood. 'Netty' de Savornin Lohman-Gleichman was de peettante van deze Antoinette. Het bestuur van de Familievereniging de Savornin Lohman besloot vervolgens het schilderij te schenken aan het Voerman Museum Hattem. Het museum is in april met dit werk verrijkt en bezoekers kunnen de aanwinst nu met eigen ogen komen bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van Hattem. Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden