Gerda Bosch zit ruim 40 jaar in het onderwijs. Afgelopen woensdag werd ze tijdens juffendag in het zonnetje gezet. Foto: Dennis Dekker
Gerda Bosch zit ruim 40 jaar in het onderwijs. Afgelopen woensdag werd ze tijdens juffendag in het zonnetje gezet. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

'Ik organiseer liever, dan dat ik onderga'

Epe - Het kwam als een volslagen verrassing. Sterker, Gerda Bosch (62) wist 'eerlijk gezegd even niet' wat ze er mee aan moest. De juffendag bij de Gildeschool uit Epe had een bijzonder tintje. Er was speciale aandacht voor die juf van groep 1/2 die al bijna 44 jaar in het onderwijs zat. "Ik schrok wel even. Ik organiseer liever voor anderen dan dat ik zelf onderga."

(Door Dennis Dekker)

En daarna was er nog dit gesprek met een verslaggever van de krant. Ook daar wist ze niets van. 't Verhaal moet een eerbetoon worden aan al die uren hard werken. Maar dat is toch een verkeerde insteek, vindt de bescheiden Gerda. "Dit werk voelt niet als werk. Dit voelt als mijn hobby. Van jongs af aan speelde ik 'schooltje' thuis; geweldig! Dat gevoel is nooit weggegaan."

Na de Klos (Kleuter Leidster Opleiding School) is ze meteen aan de slag gegaan 'om 4- en 5-jarigen iets bij te brengen'. Dat doet ze nog altijd het liefste: 'groep 1/2 draaien'. "Geef mij maar kleuters. Die zijn overal enthousiast en verwonderd over, ze hebben een hoog knuffelgehalte en ze geven je veel vertrouwen. Dat vind ik nog altijd een zeer waardevolle combinatie." Ze is niet de enige in de familie die koos voor deze job. Ook haar broer en zus zijn werkzaam (geweest) in het onderwijs. Niet dat ze het met de paplepel ingegoten kregen overigens, want Gerda's ouders hadden een bakkerij. "Maar ik wist wél zeker dat ik daar niet verder in wilde." Op verjaardagen ging het door die drie kinderen dus veel over het onderwijs. "Ja, we hadden gespreksstof te over. En we waren niet de enigen. Mijn man Frans zit ook in het onderwijs en mijn schoonzus en mijn zwager ook."

Juf in het wild

Eerst werkte ze ruim 4 jaar in Dieren, toen 25 jaar op De Bongerd in Oene. Sinds 1995 is ze Juf Gerda in Epe op de Gildeschool. Werken waar je woont, heeft ze daar nooit last van gehad? "Nee, totaal niet. Een kleuter zag me ooit eens in de supermarkt. Die was compleet in de war. Hij dacht kennelijk dat ik ook op school sliep. Ik noem dat sindsdien altijd de 'juf in het wild'-momenten. Hahaha." Met die kleintjes aan de slag gaan, het is voor Gerda een soort van levenswerk. "Zelfs op mijn vrije dagen kijk ik nog met een schoolbril op. Dan vind ik spullen in een winkel waar ik wellicht wat verkleedpakjes mee kan maken bij een bepaald schoolthema. Of ik maak thuis wat knutselwerkjes. Ik geniet dan enorm. Ik zie 't ook niet als werk."

Is er veel veranderd in vergelijking met haar eerste jaren voor de klas? "Jazeker. De kinderen én de ouders zijn mondiger geworden." Daarbij wordt er tegenwoordig ook wel veel van kinderen gevraagd, aldus de Epese. "Er ligt soms te veel druk op presteren. Ik vind dat kinderen met hun klasgenootjes ook ontdekkend bezig moeten zijn en af en toe dus een foutje moeten kunnen maken. Wij (Gerda draait de groep samen met Germa van 't Erve, red.) blijven altijd oog houden voor het kind. En het allerbelangrijkste? Spelen! Laat de kinderen spelen."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden