Krijnie Ederveen exposeert vanaf komende donderdag met schilderijen in de Grote Kerk. Ze staat bij een reeks over de Bijbelse figuur David.
Krijnie Ederveen exposeert vanaf komende donderdag met schilderijen in de Grote Kerk. Ze staat bij een reeks over de Bijbelse figuur David. (Foto: )

Bijbelse werken van Krijnie Ederveen

Epe -  Zo'n veertig kleurrijke schilderijen hangen vredig in de Grote Kerk in Epe. Wanneer je goed van werk naar werk loopt, dan zou je Bijbelse figuren of thema's kunnen ontdekken. Die heeft de maakster, Krijnie Ederveen (83) uit Epe, voor deze expositie zeer bewust uitgekozen en geselecteerd. "Als je al 60 jaar schildert, dan heb je heel veel. Vandaar dat ik de bijbel dit keer als thema heb genomen."Wat blijkt? Achter elk schilderij ligt een andere diepere laag verscholen, waar je pas achterkomt als je met de maakster praat. Vandaar dit interview, zo kort voor de officiële opening van komende donderdag om 19.30 uur. De expo is tot en met 23 juni te bewonderen.

(Door Dennis Dekker)

Tijdens het gesprek is de inrichting in volle gang. "Ik heb wel ideeën over hoe het moet hangen, maar ik laat de plekken graag over aan anderen."

Zo kan het dus zijn dat er dan spontane dingen gebeuren. Ooit had deze kerk twee ingangen, vertelt de kunstenares. Eén voor mannen en één voor vrouwen. Aan de kant van die voormalige manneningang, is nu een reeks bekende en minder bekende mannen uit de Bijbel te zien. Een groot geel werk valt op. Met daarop een prominente vogel. "Het is Abraham die ooit zei; 'ik voel me net als een watervogel in de woestijn'. De golvende gele lijnen staan voor het zand." Abraham is echter niet afgebeeld als figuur, maar als gebarentaal. "Het schilderij is daarmee ook een eerbetoon aan iemand in onze familie die slechthorend is."

Aan de andere kant van de kerk is een werk te zien met een vrouw die zich verstopt achter een gewaad. Dat gewaad blijkt het land Israël te zijn. De vrouw heet Rachab. Op dit schilderij staat een rood koord. "Daar hielp ze de spionnen mee te ontsnappen. Maar dat rode koord staat voor veel meer. Het verwijst ook naar de Amsterdamse organisatie (Het Scharlaken Koord) die jonge prostituees helpt." Loop met Krijnie Ederveen langs haar werken en ze heeft bij elk schilderij wel zo'n extra interessante anekdote. "Dat komt misschien wel omdat ik zo enthousiast over deze hobby ben." Ooit, zestig jaar geleden, begon ze met privéles. Sindsdien is schilderen een groot deel van haar. "Ik moet het blijven doen."

In de kerk is ook een hoekje gecreëerd met negen werken die de naam Vreekamp-serie draagt. "De boeken van wijlen Henk Vreekamp hebben mij geïnspireerd om deze reeks te maken. Ook Bijbels inderdaad, met daarbij het Jodendom als extra facet." Een bijzonder aspect aan deze expo is een splinternieuwe reeks. Die gaat over David. Het ontstaan komt door dochter Regina Ederveen. "Ze is harpiste en vroeg me om werken te maken bij enkele muziekstukken die ze wilde spelen. "Ik heb het afgelopen jaar alleen maar aan deze serie gewerkt. Ik heb erg veel contact gehad met mijn dochter. We hebben elkaar geïnspireerd. Tijdens de officiële opening komt ze spelen. Daar ben ik erg blij mee." Jan Bruil van de werkgroep Kunst in de Grote Kerk verricht de opening.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden