Het college van Hattem stelt twee varianten bestrating voor de Markt voor. In week 24 ligt er en proefopstelling.
Het college van Hattem stelt twee varianten bestrating voor de Markt voor. In week 24 ligt er en proefopstelling. (Foto: )

Raad Hattem kiest tussen natuursteen of klinkers op de Markt

Hattem - De gemeente Hattem wil de toegankelijkheid en het comfort van de Markt en het plein rond de kerk blijvend verbeteren. Daarnaast wil zij de uitstraling behouden die past bij de historische stad. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor dat de raad een keuze maakt uit twee varianten voor nieuw plaveisel: gezaagd natuursteen of bakstenen klinkers. Het college heeft daarbij zelf de voorkeur voor de variant met gezaagde natuursteen.

Het college vraagt de raad om op maandag 1 juli te kiezen voor één van de twee varianten.

In het ene model zijn de Markt en rijloper Kerkhofstraat uitgevoerd in gezaagd natuursteen. In de andere variant in klinkers. Daarnaast stelt het college voor het voormalig kerkhof, Kerkplein en een deel van de Kerkhofstraat, opnieuw te bestraten met de steen die er nu ligt.

De stenen worden opnieuw gelegd met een zo smal mogelijke voeg, die gevuld is met split en zogenoemd brekerzand. Daardoor wordt de beloopbaarheid veel beter dan in de huidige situatie.

De varianten zijn getoetst aan verschillende criteria, zoals comfort en toegankelijkheid, beeldkwaliteit, stabiliteit en voegen, waterafvoer. En kosten van aanleg, die liggen tussen 300.000 en 800.000. Daarbij is er ook aandacht voor verlaging van de structurele lasten beheer.

Inwoners van Hattem hebben meegedacht en verbeterpunten aangedragen. In april hield de gemeente Hattem een informatieavond voor bewoners en belangstellenden. Tijdens deze avond zijn drie modellen voor de herinrichting besproken en toegelicht.

De aanwezigen gaven hun mening over de verschillende modellen en een motivatie; ook is gevraagd naar verbeterpunten. De 130 reacties die dat heeft opgeleverd zijn zoveel mogelijk verwerkt in de modellen. Zo is bijvoorbeeld het ontwerp van de bestrating met de klinkers ook verbeeld in een uitvoering met antraciet stenen in plaats van de kleur rood om zo meer aansluiting te krijgen met de bestaande bouwwerken in de omgeving.

Bij sommige inwoners bestaan er zorgen over de natuurstenen varianten. De Gemeente Hattem heeft daarom een gespecialiseerd bureau advies gevraagd en onderzoek gedaan naar oplossingen met natuursteen elders in het land, die succesvol zijn. Hieruit blijkt dat er voldoende voorbeelden zijn van comfortabele natuurstenen bestratingen die ook kwalitatief lang meegaan.

Vanaf week 24, vanaf maandag 10 juni, ligt er een proefopstelling met de gezaagde natuursteen op het plein. Deze proefopstelling is gemaakt door NTP uit Hattem. Op deze manier kan iedereen de proefopstelling beoordelen.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden