Naast het werk aan de buitenkant, worden ook de vloeren vernieuwd. Door roestvorming moeten de stalen liggers vervangen worden.
Naast het werk aan de buitenkant, worden ook de vloeren vernieuwd. Door roestvorming moeten de stalen liggers vervangen worden. (Foto: Jan Nitrauw )

Dag van de Bouw op Erve IJzerman

Wapenveld - Eigenaar BOEi, bouwbedrijf van Laar en de stichting Erve IJzerman nemen op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 uur deel aan de Dag van de Bouw. Dan wordt de stand van zaken van de restauratie van de boerderij aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld getoond, er zijn demonstraties door vakmensen en activiteiten voor kinderen.

Na bijdragen van zowel het Rijk als de provincie Gelderland, kon eigenaar BOEi de opdracht geven voor de 2e fase van de restauratie. Die betreft het herstel van deuren, ramen en kozijnen, het voeg- en schilderwerk en de restauratie van vloeren in het voorhuis.

Helaas heeft dat tot gevolg dat zuivelmuseum Erve IJzerman dit voorjaar en zomer de deuren gesloten moet houden. Maar op 15 juni is iedereen welkom om kennis te nemen van de stand van zaken. De vakmensen van van Laar demonstreren op de bouwplaats het maken van deuren, schildersbedrijf Van Vemde geeft demonstraties en Van Milt restaurateurs laten zien wat er komt kijken bij het herstel van het voegwerk. In de paardenstal wordt een deel van de collectie van het zuivelmuseum getoond en voor de bezoekers is er koffie, thee en frisdrank. Kinderen kunnen zich uitleven in het spijker slaan waarmee leuke prijzen zijn te winnen en ook kunnen zelf een huisje bouwen en kleuren.

Medewerkers van van Laar en BOEi verzorgen vanaf 10.30 uur rondleidingen door het voorhuis en de verdieping en vertellen wat er allemaal komt kijken bij deze unieke restauratie. "Het is echt uniek wat we hier doen. Het is een prachtig ambachtelijk karwei dat alles vergt van het vakmanschap van de medewerkers", vertelt Jan-Pieter van Laar. De verwachting is dat deze fase van de restauratie in augustus afgerond kan worden. De stichting Erve IJzerman hoopt dat men op de Open Monumenten op zaterdag 14 september de boerderij open kan stellen om het resultaat te tonen.

Het verhaal voor de herbestemming van de imponerende boerderij begint in 2012 als, op initiatief van de stichting Recreatie Wapenveld, de boerderij door BOEi aangekocht kan worden van de erven IJzerman die hieraan hun volle medewerking verlenen. Het idee is om in deze IJsselhoeve het nationale zuivelmuseum te realiseren in samenwerking met stichting de Melkmaten. Vorig jaar werd de omvangrijke collectie uit alle delen van het land overgebracht naar een depot in Wapenveld. Vrijwilligers werken daar aan de inventarisatie en museumregistratie.

Vorig jaar augustus bracht gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland een bezoek aan Erve IJzerman. Dat heeft als resultaat dat het college van GS vorige week dinsdag heeft besloten om een subsidie van 200.000 euro voor de inrichting beschikbaar te stellen. Binnenkort valt dan ook de aanstelling van een projectleider te verwachten.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden