Richard Meulmeester uit Vaassen is verkozen tot één van de drie landelijke finalisten van de DAF National Technician of the Year-wedstrijd.
Richard Meulmeester uit Vaassen is verkozen tot één van de drie landelijke finalisten van de DAF National Technician of the Year-wedstrijd. (Foto: )

Richard Meulmeester in race voor DAF National Technician '19

Vaassen - "Ik heb altijd al een zeer brede interesse gehad voor techniek. Ik wil daarbij graag continue uitgedaagd blijven worden." Aan het woord is Richard Meulmeester (40) uit Vaassen. Hij is onlangs verkozen tot één van de drie Nederlandse finalisten van de aanstaande wedstrijd DAF National Technician of the Year. De monteur bij Garagebedrijf Pals in Vaassen geeft hierbij meteen het antwoord waarom hij een tijdje geleden meedeed aan de voorrondes van deze prestigieuze wedstrijd.

(Door Dennis Dekker)

Die voorrondes kwamen bij toeval op zijn pad. "Een collega vond dat ik mee moest doen. Ik ben daar dus maar eens voor gaan zitten. Voor ik het wist, was ik 3,5 uur verder." De voorronde van deze wedstrijd bestond uit een reeks online-opgaven die steeds moeilijker werd. Meerkeuzevragen, open vragen en videofragmenten met open vragen; alles kwam aan bod. "Ik vond het geweldig om met deze technische problemen bezig te zijn. Op een gegeven moment werd ik steeds enthousiaster en fanatieker."

De Vaassenaar beantwoordde de vragen zo goed, dat hij als één van de drie Nederlanders geselecteerd is om aan deze wedstrijd (georganiseerd door DAF) mee te doen. In week 45 mag hij het in de finale (een reeks praktijkcases) gaan opnemen tegen een tweetal andere Master Technicians uit Nederland. Dat gaat zeker een mooie uitdaging worden. Sterker: Meulmeester heeft er nu al zin in: "Je kunt proberen een probleem op te lossen. Maar je kunt ook een eigen kijk op dat probleem hebben. Zo zit ik in de wedstrijd. Out of the box-denken om te verbeteren wat er ooit bedacht is."

Dezelfde visie draagt hij uit ook uit bij het Vaassense garagebedrijf. Een monteur vervangt onderdelen, een 'technician' zit vaak ook nog eens achter de laptop om te analyseren en om diep in die software-matige materie te duiken. Meulmeester houdt naar eigen zeggen van die combi. "Als je monteur bent, dan repareer je iets dat een ander ooit bedacht heeft. Dat is prachtig. Maar ik zoek ook graag naar vooruitgang." Ooit is een nieuwe vrachtwagen opgebouwd. En vervolgens is die truck natuurlijk heel veel getest. "Maar er zijn zo veel variabelen, en dus ongeteste situaties, te bedenken, dat je moet zoeken naar naar waar het probleem vandaan komt. Dát is de uitdaging van mijn werk."

Dat vergt voor Richard Meulmeester toch een andere kijk op het werk dan alleen maar het kapotte onderdeel vervangen. Eind juni werkt de Vaassenaar 10 jaar bij Pals. Hij gaat elke dag met veel plezier naar z'n werk. "Absoluut vanwege de geweldige collega's en de sfeer op de werkvloer. Maar ook omdat er elke dag technische uitdagingen op mijn pad komen. Die ga die niet uit de weg. Informatie die vandaag nog waarheid is, maar die morgen niet meer klopt: dát vind ik mooi. Daar word ik door getriggerd, daar word ik beter van. En uiteindelijk is het natuurlijk prachtig om die vrachtwagen samen aan de praat te krijgen."

Dennis Dekker
Meer berichten