Henkjan Beekhof (l) heeft het bedrijf van Willem Brand overgenomen gesymboliseerd door de overdracht van de grote schaaf.
Henkjan Beekhof (l) heeft het bedrijf van Willem Brand overgenomen gesymboliseerd door de overdracht van de grote schaaf. (Foto: Jan Nitrauw )

IJzerman Antiek neemt Brand over

Door Jan NItrauw

WAPENVELD - IJzerman Antiek uit Wapenveld heeft de bedrijfsactiviteiten van branchegenoot W. Brand uit Punthorst overgenomen.

Deze stopt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. "We kenden elkaar al en de overname is in goede harmonie gegaan", zegt eigenaar Henkjan Beekhof van IJzerman Antiek.
Net als IJzerman Antiek was ook Willem Brand actief in de sectoren antiekrestauratie en kerkinterieurs en dus sluiten de activiteiten naadloos op elkaar aan. "Er waren al jaren goede contacten tussen onze bedrijven en ook hebben we samen wel projecten gedaan. Willem Brand mist een opvolger voor zijn bedrijf. Het is wel bijzonder dat Willem zelf het initiatief nam om over de overname te praten. Juist omdat onze bedrijven zo goed op elkaar aansluiten, was de overname vlot geregeld", vertelt Henkjan Beekhof. Hij nam met name de materialen, de voorraad en de klantenkring over van zijn collega. "Beide opereren we landelijk in een marktsegment waarbij het vooral gaat om vakkennis en beheersing van het ambacht", geeft Beekhof aan. Zelf kwam hij in 2000 in dienst bij IJzerman Antiek, toen nog gevestigd aan de Oranjeweg en de Vlijtweg in Wapenveld. Het bedrijf werd in 1994 gestart door Jan IJzerman die na een dienstverband van 23 jaar bij Orgelmakerij Reil in Heerde aan de slag ging als zelfstandig ondernemer. Na het overlijden van zijn werkgever nam Henkjan Beekhof in 2015 het bedrijf over. Twee jaar geleden verhuisde hij van de Vlijtweg naar de huidige ruim opgezette showroom en werkplaats aan de Klapperdijk in Wapenveld.

Na wat mindere jaren in de voorbije crisistijd, is er volgens Beekhof weer sprake van een stijgende vraag naar antieke meubelen. "Vooral goed gerestaureerde kwaliteitsmeubelen die functioneel gebruikt kunnen worden, zijn weer in trek", merkt de restaurator in Wapenveld die samen met zijn medewerker de handen vol heeft om al het werk uit te voeren. Naast particuliere opdrachtgevers waaronder landgoedeigenaren werkt hij voor Monumentenzorg en provinciale overheden. Beide heren genieten van het vak waar ze zich ambachtelijk kunnen uitleven. "Als een meubelstuk hier binnen komt in minder goede staat en onder je vingers verandert in een juweeltje, geeft dat veel voldoening", zegt Beekhof die nog altijd dankbaar is dat Jan IJzerman hem de fijne kneepjes van het vak bijbracht.

De restauratie van kerkinterieurs wordt steeds belangrijker nu hij ook deze activiteit van Brand heeft overgenomen met landelijke opdrachten. Voorlopig heeft hij aan de Klapperdijk nog ruimte voldoende om het werk aan te kunnen. "Wel kan de opslag van meubelstukken een probleem worden maar dat laat ik eerst maar op me af komen" zegt de gedreven restaurator Henkjan Beekhof.

www.ijzermanantiek.nl

Meer berichten