René Kinket geniet elke dag die hij in de Voermankoepel doorbrengt met volle teugen.
René Kinket geniet elke dag die hij in de Voermankoepel doorbrengt met volle teugen. (Foto: )

'Ambassadeur van Hattem' in de koepel

Hattem/Wapenveld - "Voor mij is elke dag die ik in de Voermankoepel doorbreng een feest. Ik kan schilderen, kan een beetje ambassadeur voor Hattem spelen en ontmoet elke weer boeiende mensen. Het is echt geweldig", zegt René Kinket.

Een jaar geleden betrok hij het karakteristieke bouwwerk en hij stapt zogezegd elke dag fluitend op zijn fiets om de tocht vanuit Wapenveld naar Hattem te maken voor weer een boeiende dag.

Tijdens het gesprek gluurt een echtpaar nieuwsgierig naar binnen. René haast zich naar buiten, controleert of er nog voldoende folders liggen. Daaronder uiteraard die van het Voermanmuseum. Want je bent ambassadeur van Hattem en ook nog hoofd educatie van het Voermanmuseum of niet.

Energieke man

Bracht vroeger Jan Voerman senior uren door in dit atelier, nu heeft René Kinket het voorrecht om er zijn dagen door te brengen. Met dank aan zijn vrouw Dinie Kinket-van Essen. Zij is de dochter van Gait Jan van Essen, als Wapenvelder vooral bekend als drijvende kracht achter de gymvereniging Wapenveld. "Mijn schoonvader was een heel energieke man, ik mis hem nog steeds", vertelt René.

Nog geen dag spijt

Hij ontmoette zijn vrouw in Wapenveld en ging er uiteindelijk ook wonen. Het was Dinie die tijdens een fietstochtje langs de IJssel opmerkte: "Zou die Voermankoepel geen mooie plek voor jou zijn?". Waarop Kinket naar de stichting Stadskern stapte die het pand te huur aanbood. "We waren het heel snel eens. En ik heb nog geen dag spijt gehad. In Wapenveld heb ik ook mijn atelier maar deze plek en de historie boeien elke dag".

Het bouwwerk is één van de acht overgebleven tuinhuisjes die vroeger rond de grachten stonden, totaal ooit 32. Opvallend zijn de raampartijen die uitzicht geven op de haven, de IJssel, de stadsgracht en de Dijkpoort. Het is waarschijnlijk in het midden van de 19e eeuw gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw streek Jan Voerman senior in Hattem neer en hij nam het tuinhuis in gebruik als atelier.

"Ik ben als schilder geboren", lacht René bij het antwoord op de vraag wanneer hij als schilder is begonnen. Om aan te geven dat hij van de 70 jaar die hij oud is al zo'n 65 jaar potloden en kwasten hanteert. In 1993 haalde hij zijn onderwijsakte aan Windesheim en begon hij zelf les te geven, vooral in het sociaal/cultureel werk. Zoals in de vroegere Van Allerhof bijvoorbeeld, bij oudere Hattemers heel bekend. Dat zijn overigens ook de muurschilderingen die Réne maakte op sportpark Kruihof en het Berhuizer Bad in Wapenveld en vooral die in de parkeergarage in Hattem.

René ontwikkelde zich tot een veelzijdig schilder die figuratieve, realistische schilderkunst maakt. Aan de wanden van het atelier hangen landschappen, stillevens en (zelf)portretten. Het Voermanmuseum is ook een plek waar hij veel te vinden is. Regelmatig geeft hij er rondleidingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden