De Avondvierdaagse trekt jaarlijks meer dan duizend deelnemers maar dreigt nu te verdwijnen. (foto: Skeelerclub Oost Veluwe)
De Avondvierdaagse trekt jaarlijks meer dan duizend deelnemers maar dreigt nu te verdwijnen. (foto: Skeelerclub Oost Veluwe) (Foto: Skeelerclub Oost Veluwe)

Avondvierdaagse op een dood spoor

Heerde - Als er geen versterking komt van de organisatie voor de Avondwandelvierdaagse in Heerde, dreigt dit evenement te verdwijnen. Dat schrijft de Skeelerclub Oost-Veluwe (SKOV) in een brief aan de gemeente Heerde, de scholen en verschillende verenigingen. De skeelerclub kan de kar niet meer alleen trekken, is de boodschap aan de buitenwereld.

"Als club zijn wij van mening dat een dergelijk evenement niet mag verdwijnen uit de gemeente. En gezien de opkomst en belangstelling denken wij dat velen het hier mee eens zijn", aldus voorzitter Bertus Dokter. Eerder dit jaar werden 1200 deelnemers geregistreerd.

Geen opvolging

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen aan de brandbrief. Eén van de belangrijkste is dat dat coördinator van de Avondvierdaagse, een vrijwilliger van de skeelerclub, te kennen heeft gegeven er mee te stoppen. Opvolging is binnen de skeelerclub niet voorhanden.

Volgens Bertus Dokter wordt het daarnaast steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Belangrijk is de taak van verkeersregelaars om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Ook wordt de taak van de vrijwilligers verzwaard omdat passanten regelmatig weinig begrip tonen voor de verkeersregelaars.

Kartrekkers

"Bovenstaande punten hebben er toe geleid dat SKOV deze activiteit graag wil blijven ondersteunen maar dat er dan wel een aantal personen op moeten staan om deze kar mede te gaan trekken. Als er geen coördinator (en vrijwilligers) opstaat, zijn wij genoodzaakt om de organisatie van dit mooie evenement te beëindigen", zo laat Dokter voor alle duidelijkheid weten.

Van de coördinator wordt verwacht dat hij/zij de contacten onderhoudt met de wandelbond KWBN en de scholen, dat de inschrijving voor scholen en individuele deelnemers geregeld wordt en de betaling van de deelnemers gecontroleerd wordt. De veelzijdige klus kent ook taken als het indelen van de verkeersregelaars, het regelen van de herinneringen, het beheer van een App-groep.

Defilé

Maar ook het aanvragen van de vergunning, het regelen van versnaperingen, het uitzetten van de routes en contacten met de pers, zitten in het takkenpakket. Een mooie klus tenslotte is het regelen van het defilé als afsluiting van het evenement.

SKOV is daarnaast dringen op zoek naar vrijwilligers voor taken als: verkeersregelaar, hulp bij het defilé en overige hand- en spandiensten. "Wij willen graag samen met deze mensen de organisatie van dit mooie evenement blijven doen. Wel willen wij ook kijken naar de datum van het evenement omdat SKOV ook rond dezelfde periode haar Europacup organiseert. Een optie zou zijn, verhuizing naar begin juni", geeft Dokter aan.

Belangstellenden voor deelname in de organisatie van de Avondwandelvierdaagse Heerde kunnen meer informatie krijgen of zich aanmelden via info@skeelerhuus.nl.

www.skeelerhuus.nl

Meer berichten