Marjet Steenbergen (in oranje shirt) is via het initiatief Jong Present de eerste trainee van Present Epe-Heerde. Ze vertelt over haar ervaringen.
Marjet Steenbergen (in oranje shirt) is via het initiatief Jong Present de eerste trainee van Present Epe-Heerde. Ze vertelt over haar ervaringen. (Foto: )

Marjet Steenbergen (19) eerste trainee bij Present

Epe/Heerde - De 19-jarige Marjet Steenbergen uit Wapenveld studeert Social Work aan de Hogeschool Viaa in Zwolle. De afgelopen maanden heeft ze een bijzonder project gedaan om studiepunten te vergaren. Via het initiatief Jong Present (de maatschappelijke diensttijd van Stichting Present) is ze de afgelopen tijd één dag in de week trainee geweest bij Present Epe-Heerde. "Het was een geweldige ervaring."

Marjet heeft met heel veel doelgroepen gewerkt en zocht daarvoor contact met verschillende organisaties. Of het nu vluchtelingenwerk, ouderenzorg of andere hulpverleningsorganisaties waren, Marjet had er mee te maken. "Het was erg leerzaam. Maar daarbij heb ik het gevoel gehad dat ik écht iets bijgedragen heb aan de samenleving. Ik was me altijd zeer bewust van alle bijzondere projecten met vrijwilligers."

Proeftuin

Margreet de Jonge, vrijwilliger bij de stichting Present Epe-Heerde was haar begeleider. Ze vult aan: "Marjet heeft de afgelopen maanden heel veel voor ons gedaan. Meedenken over nieuwe projecten, het maken van power point-presentaties, het bijhouden van onze social media-kanalen; als trainee kreeg ze te maken met een diverse Proeftuin van activiteiten."

Het was één groot avontuur om in deze proeftuin van Present te stappen, ervoer de Wapenveldse student. Hoe ze ooit als trainee bij Present Epe-Heerde terecht is gekomen? "Een vriendin tipte me ooit. Ik ben op gesprek gegaan en het voelde meteen goed. Vanaf de eerste dag vond ik het erg leuk. De diversiteit van projecten maakte, dat ik me nooit verveeld heb."

Ook De Jonge en de rest van de Present-collega's waren enthousiast over deze eerste trainee: "Wij hebben gemerkt dat Marjet altijd creatief blijft nadenken om dingen voor elkaar te krijgen. Dat leverde verrassende ideeën op."

Het was overigens geen vast omlijnd programma. Present redeneert bij dit project vooral vanuit de trainee zelf. De Jonge: "Wanneer ben je beschikbaar? Wat wil je bijdragen? Wat is je talent en hoe zou je dat in willen zetten? Wat wil je nog leren? Allemaal vragen die we ook aan Marjet gesteld hebben."

De student Social Work reageerde vervolgens meer dan enthousiast. Zo hielp ze mee om het project Meet & Connect (vriendschappelijke verbinding tot stand brengen tussen Nederlanders en nieuwkomers) op te zetten. Marjet: "Er zijn inmiddels vier gezinnen die meedoen."

Ook liet ze basisscholieren maatjes worden van ouderen. "Afgelopen waren er groepen Vaassense basisscholieren aan het kegelen met ouderen in woonzorgcentrum De Speulbrink." Groep 8-leerlingen van de Anne de Vriesschool in Epe waren bij De Klaarbeek (zie foto). "Voor mij leerzaam, maar voor de basisscholieren ook."

Nu Marjet haar projecten afgerond heeft, is Present Epe-Heerde op zoek naar een nieuwe trainee. "Surf dus naar www.bestevacatureever.nl of neem contact op met de Arnolde Spierenburg via arnolde@presentepe-heerde.nl."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden