Jan Warnaar tussen zijn glaskunstwerken in de Grote Kerk. Samen met Eline Brontsema exposeert hij hier tot 16 augustus.
Jan Warnaar tussen zijn glaskunstwerken in de Grote Kerk. Samen met Eline Brontsema exposeert hij hier tot 16 augustus. (Foto: Dennis Dekker)

Jan Warnaar: 'Exposeren: ik zag er wel tegen op'

Epe - Het publiek stroomt binnen. De exposant kijkt om zich heen. Zichtbaar trots, maar ook wel een beetje gespannen. De 82-jarige Jan Warnaar heeft in zijn leven al vele exposities gegeven, maar deze is in zijn optiek toch wel extra bijzonder. De Grote Kerk in Epe is op zich natuurlijk al een prachtige plek om kunst te laten zien.

Warnaars overzichtstentoonstelling (met glaskunst en keramische werken) beslaat een periode van 50 jaar. Donderdag 4 juli was de feestelijke opening. De expo is nog tot 16 augustus te bezoeken.

Als Jan Bruil, voorzitter van de werkgroep Kunst in de Grote Kerk, lovende openingswoorden uitspreekt, weet Warnaar eigenlijk niet hoe hij moet reageren. "Och, wat erg dit! Joh, ik laat het allemaal maar over me heen komen."

Ontdaan

Als vriendin Veronica Huisintveld vertelt hoe Jan ooit als keramist ook glaskunstenaar werd, dan is hij zichtbaar ontdaan. "Jan brengt kleurrijkheid en schoonheid de wereld in", vertelt ze. En als organist Willem Veldkamp een improvisatiestuk speelt dat gebaseerd is op zijn prominent opgestelde drieluik De Banieren, dan luistert hij met gesloten ogen.

Herseninfarcten

Maar daarna neemt hij onverwachts nog even zelf het woord. "Exposeren: ik zag er eigenlijk wel tegen op. Na twee herseninfarcten wist ik niet zeker of ik dit allemaal nog wel wilde aanhalen. Ik ben echter zeer blij met de hulp van de vele vrijwilligers en van mijn partner Jan Sickmann. Door hen ben ik aangespoord en zelfs ook een beetje vooruitgeschopt om dit tóch te doen."

Kleur en reuring

Als keramist was Warnaar veel alleen aan het werk. Het werken met glas heeft hem verrijkt. "Het zorgde letterlijk en figuurlijk voor kleur en reuring in mijn leven."

Deze overzichtsexpo met glas én keramiek ("ik heb de afgelopen decennia zo veel gemaakt, het was geweldig om dat allemaal weer te bekijken") blijkt ook nog eens voor nieuwe inspiratie gezorgd te hebben. Heel recentelijk maakte Warnaar een nieuwe serie glaskunst die ook in de kerk te zien is. "Ik liet me inspireren door de lente."

Warnaar exposeert overigens niet alleen. Eline Brontsema uit Groningen laat haar houtsnedes zien. Marjolein Menke die zich bezighoudt met de exposities in de Grote Kerk: "Een kennis droeg haar als potentiële exposant aan."

De werken van Brontsema ademen verstilling uit, vindt Menke. Haar kamers, buitenruimtes en landschappen hebben verwantschappen met de schilderkunst van Edward Hopper. Menke: "Alleen zijn er bij Eline geen mensen te zien." Toch zijn deze werken zeer persoonlijk en ook uitnodigend, vindt ze. "Ze verplaatsen jou als de kijker direct in die wereld. En het allermooiste? De kunst van Eline en Jan past heel goed bij elkaar."

Na de opening loopt Warnaar nog een rondje. "Ik ben enorm blij met het resultaat. Hier zie je oprecht een belangrijk deel van mijn leven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden