Leerlingen van groep 7/8 van de Nieuwe Wisselseschool ondertekenen een safetydeal.
Leerlingen van groep 7/8 van de Nieuwe Wisselseschool ondertekenen een safetydeal. (Foto: Astrid van der Windt)

Verkeerslessen Op de fiets even niets in Epe

Epe - Leerlingen uit groep 7/8 van De Nieuwe Wisselseschool en groep 7 van de Anne de Vriesschool uit Epe hebben op dinsdag 9 juli een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. 

Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Bellen, Whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast? En hoe zit met die bekeuring van €95,00 die je sinds 1 juli kunt krijgen. Geldt dat echt al wanneer je je mobiel alleen maar in de hand hebt tijdens het fietsen?

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar speelt bij 18 procent afleiding in het verkeer een rol. Dat is bijna 1 op de 5. Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval.

Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. In de les is eveneens aandacht besteed aan de MONO-campagne en aan de VVN-game Wheelie Pop. Deze game is gratis te downloaden en maakt leerlingen bewuster van de risico's van telefoongebruik op de fiets.

Tijdens de les hebben de kinderen met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten.

Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en onderweg maar een oortje in te doen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan vinden de kinderen het een goed idee om af te stappen. Met de klas hebben zij de populairste afspraken uitgekozen en deze op een safety-deal gezet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden