René Blok in het Kekhuis voor kunst en cultuur. Zijn project 'Van zwerfafval naar vlinder' werd afgelopen zaterdag geopend. (foto: Dennis Dekker)
René Blok in het Kekhuis voor kunst en cultuur. Zijn project 'Van zwerfafval naar vlinder' werd afgelopen zaterdag geopend. (foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Vlinderkunst van flessendoppen: 'Gooi niet alles van je af, ruim het op'

Epe - "Als je zo nog trek hebt, neem dan gerust even wat soep." Net op het moment dat de argeloze bezoeker van deze expositie hem dank wil zeggen voor deze gulle geste, vult Epenaar René Blok aan: "Plastic soep, plastic soep." Oef: ja. Daar word je ineens met de neus op de feiten gedrukt. We zijn hier niet om te genieten van drinken of van eten. Het draait hier om bewustwording.

(Door Dennis Dekker)

Bewustwording over het afvalprobleem in de wereld, bewustwording over de schadelijke impact van plastic. Maar, nog veel belangrijker: bewustwording van de rommel in je eigen leefomgeving, je eigen straat. Daar gaat het bij René Blok over.

Jarenlang liep de Epenaar zijn dagelijkse rondje om afval te rapen. Hij kreeg bijval van een aantal Epenaren, organiseerde diverse opruimprojecten in delen van de gemeente en zette zichzelf daarmee op de kaart als iemand met een voorbeeldfunctie voor velen; als een soort opruimgoeroe van Epe.

Maar er is meer dan rondlopen met een vuilniszak en peuken en lege blikjes rapen. Blok wil ook de generaties na hem inspireren. "Kinderen moeten weten dat het afvalprobleem een enorm groot probleem is. Gooi dus niet alles van je af, maar ruim het op. Dat is mijn credo. Daar moest ik iets mee."

Op diverse basisscholen hield Blok de afgelopen periode presentaties. Samen met groepen kinderen ging hij meerdere middagen plastic doppen van statiegeldflessen draaien in diverse supermarkten. Die werden vervolgens tot kleurrijke korrels gemalen. En daarmee maakten de leerlingen talloze kleurrijke vlinders. Die vlinders staan centraal in het kunstproject 'Van zwerfaval naar vlinder' in het Eper Kekhuis voor kunst en cultuur.

Afgelopen zaterdag werd dat feestelijk geopend. Of nou ja, feestelijk... Blok lepelt eerst nog even enkele schrikbarende feiten op. Onlangs nog, zag hij dat er midden in het bos talloze meubels gedumpt waren. En dat er op een andere plek nog niet uitgehard beton was geloosd. Of dat het op de Renderklippen soms nog 'een zooitje' is qua zwerfafval. "Schrikbarend om te zien. Clean up your mess!"

Zwerfafval is een wereldwijd probleem. Maar ook een lokaal probleem en dus een individueel probleem, meldt Blok bevlogen. In de week vanaf 7 oktober houdt hij dus een grootscheepse opruimingsactie van een week. "Kinderen, maar ook volwassenen roep ik hierbij op om een uurtje vrij te maken in hun agenda."

Want ondanks dat mensen dergelijke acties stelselmatig in de wind slaan, is Blok gemotiveerder dan ooit: "Wij blijven schoonmaken. Wij houden nooit op. Doe jij ook mee?" In diezelfde week vliegen de vlinders van deze expo voorgoed uit naar Museumboerderij Hagedoorns Plaatse. Daar wordt een kunstwerk geplaatst waarin al deze vlinders terugkomen. "Dat zal goed te zien zijn. Opdat iedereen zich bewust blijft van het zwerfafvalprobleem."

Dennis Dekker
Meer berichten