Edwin van der Wolf temidden van familie en vrienden in de ambtswoning van de Canadese ambassaeur Sabine Nölke. (foto: Angela van Erven)
Edwin van der Wolf temidden van familie en vrienden in de ambtswoning van de Canadese ambassaeur Sabine Nölke. (foto: Angela van Erven) (Foto: Angela van Erven )

Opa's verhalen zijn de inspiratiebron

Hattem - "Eigenlijk hebben de verhalen van mijn opa de aanzet gegeven tot mijn speurwerk. Ik was 10, 11 jaar toen ik voor het eerst bewust de verhalen over de bevrijding van Deventer hoorde. Hij werd niet moe om die keer op keer te vertellen en dat wekte bij mij de fascinatie op voor de gebeurtenissen rond de bevrijding".

(Door Jan Nitrauw)

Dat zegt Edwin van der Wolf, geboren in Deventer, een dag nadat hij in de ambtswoning van de Canadese ambassadeur Sabine Nölke in Wassenaar een hoge Canadese onderscheiding heeft gekregen. Het is de derde onderscheiding die hij in een jaar tijds kreeg opgespeld.

Allemaal houden ze verband met zijn speurwerk naar de soldaten van The Canadian Scottisch Regiment. Bevrijders die op 6 juni in Normandië aan land kwamen en door België en Nederland hun bevrijdingstocht eindigden in Delfzijl.

Vorig jaar april kreeg hij van het Canadese regiment de Jack Fawcett Award voor zijn onderzoek. Daar kwam vorig jaar ook een Koninklijke onderscheiding bij. Nu is hij ook drager van 'The Sovereign's Medal for Volunteers'. Heel bijzonder omdat maar weinig niet-Canadezen deze onderscheiding ontvangen. Hij kreeg het Canadese eerbetoon voor zijn researchwerk voor de Canadese gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

De verhalen van opa maakten bij Edwin fascinatie los voor de bevrijding en speciaal voor het Canadese regiment dat ook Hattem bevrijde van de Duitse bezetters. Toen acht jaar geleden in op de Canadese begraafplaats in Holten een informatiecentrum werd geopend, werd Edwin benaderd om daar vrijwilliger te worden. Hij vervult er taken als baliemedewerker, gids en onderzoeker. Daar begon hij ook zijn researchwerk naar de lotgevallen van de soldaten.

"Tijdens hun toch door Europa, verloor het regiment vierhonderd soldaten. De huidige digitale snelweg maakte het mogelijk om informatie over hen te achterhalen. Ik heb nu zo'n vierhonderd dossiers gedownload", vertelt Edwin.

Een voorbeeld: hij achterhaalde dat James Laurence Auchterfonie die in Holten is begraven op 13 april 1945 om het leven kwam in Olst, 20 jaar jong. Op de plek in Olst is nu een plaquette geplaatst. Dat is ook al gebeurd in Deventer en nu werkt Edwin aan een verzoek uit Zwolle om informatie te verstrekken over gesneuvelde bevrijders. Ook krijg hij vragen van Canadese nabestaanden over het lot van hun geliefden in de strijd om de bevrijding van Europa.

Edwin van der Wolf spant zich op meer terreinen in om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. In Hattem is hij voorzitter van de stichting Gedenkstenen Hattem. Daar zijn inmiddels 18 Stolpersteine geplaatst bij de woningen van omgekomen Joden en verzetshelden. "Ook de verzetsstrijders en mensen die gedwongen te werk werden gesteld mogen we niet vergeten."

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden