Elisa Kruithof van de St. Bernardusschool heeft een project bedacht voor kinderen in Laos. Keo, de partner van juf Simone, ontving de cheque.
Elisa Kruithof van de St. Bernardusschool heeft een project bedacht voor kinderen in Laos. Keo, de partner van juf Simone, ontving de cheque. (Foto: )

Elisa Kruithof (11) in actie voor Laos: 'Sponsorloop vond ik een beetje saai'

Epe - De 11-jarige Elisa Kruithof meldde zich een tijdje geleden aan het bureau van haar juf Simone (Fomenko). Ze moest wat kwijt. Ze verveelde zich een beetje in groep 7 van de Eper St. Bernardusschool. "Ik wil iets leren over andere landen en andere culturen. Maar ik wil óók graag iets doen voor mensen die het niet zo goed hebben als wij in Nederland." Project Laos was geboren.

(Door Dennis Dekker)

"Toegegeven, dat land is misschien een beetje door mij bedacht", begint Simone te vertellen. "Mijn partner Keo komt namelijk uit Laos. Het dorpje waar hij ooit woonde, is arm. 'Daar is vast wel een goed project voor te bedenken', zo meldde ik aan Elisa. Ze ging aan de slag."

Vervolgens was het de 11-jarige Epese zelf die de exacte invulling gaf aan dit project. Elisa: "Ik wilde iets organiseren om geld in te zamelen zodat we speelgoed konden kopen voor leeftijdgenootjes in Laos."

Dat had bijvoorbeeld kunnen gebeuren door een sponsorloop. "Maar", zo vervolgt Elisa, "dat hebben we hier op school al eens eerder gedaan. Dat vond ik eerlijk gezegd dus een beetje saai."

Het moest dus op een andere manier aangepakt worden. Deze ambitieopdracht motiveerde Elisa om informatie over Laos op te zoeken en daar een presentatie over te geven aan alle klassen van de St. Bernardusschool.

Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan om een mooie tekening te maken. Die tekeningen zijn via de organisatie Tekenfund gedrukt op mokken, muismatten en placemats. Die producten met eigen ontwerpen werden uiteindelijk door alle leerlingen verkocht aan familie en vrienden. "Helemaal aan het begin had ik een doel", blikt Elisa terug. "Ik wilde minimaal 400 euro binnenhalen."

Maanden later is de actie officieel afgerond. De kinderen van deze school haalden maar liefst 1811,06 euro op. Voetballen, goaltjes, damspellen, hesjes, Jenga; van het geld is inmiddels van alles aangeschaft. Dat wordt binnenkort naar Laos verstuurd.

Maar dat is nog niet alles. In Laos is contact gelegd met een organisatie die een speeltoestel gaat plaatsen bij de basisschool waar Keo ooit zelf naartoe ging. Simone Fomenko: "Dat is prachtig voor de kinderen op die school. Maar daarnaast hopen we dat dit speeltoestel een aanzuigende werking heeft op kinderen uit die regio die niet op school zitten. Zo gaan er wellicht ook meer kinderen onderwijs volgen."

Afgelopen donderdag nam haar partner Keo de cheque in ontvangst. Zichtbaar geëmotioneerd bedankte hij alle leerlingen van de St. Bernardusschool voor de hulp. "Fantastisch dat jullie dit voor de kinderen uit mijn geboortedorp gedaan hebben. Dit is een droom die uitkomt", sprak Keo de kinderen toe.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden