Visit Heerde heeft deze zomer een wandelprogramma om veel bijzondere plekjes te ontdekken.
Visit Heerde heeft deze zomer een wandelprogramma om veel bijzondere plekjes te ontdekken. (Foto: Erica Hottinga )

Gids gaat mee over Klompenpaden

Heerde - De vijf Klompenpaden in de gemeente Heerde bieden wandelaars veel verrassende kilometer. Visit Veluwe biedt wandelarrangementen met een gids en een afsluiting met een speciale Klompenpadlunch. Zaterdag 27 juli is de eerste, een wandeling over het Paddenpad rond Wapenveld.

De gidsen die mee gaan zijn vrijwilligers die betrokken zijn geweest bij het uitzetten van de Klompenpaden en ook betrokken zijn bij het onderhoud en beheren de paden. Zijn kennen de omgeving goed en vertellen veel bijzonderheden. Na de wandeling wordt een speciale Klompenpadlunch aangeboden.

De gemeente Heerde telt vijf klompenpaden. Deze paden lopen over boerenerven, langs sloten, door bossen, langs de IJssel en over oude kerkpaden. Over de weg, door grasland en over onverharde wegen kom je de prachtigste plekjes tegen. De paden lopen langs de IJssel en over de Veluwe door de plaatsen Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld.

De eerste klompenpadwandeling voert door Wapenveld op zaterdagmorgen 27 juli. Het Paddenpad start bij Pannenkoekenrestaurant 't Mussennest (Groteweg 109, Wapenveld) en loopt door het Kloosterbos en door het open gebied rond de Hoogwatergeul bij de IJssel. Er wordt een stop gemaakt bij een Rustpunt voor koffie met wat lekkers. Dit is een wandeling van ongeveer 10 km en de start is 9:00 uur. De afsluitende lunch is bij Pannenkoekenrestaurant 't Mussennest.

De tweede klompenpadwandeling is het Horsthoekerpad op zaterdag 3 augustus. Het Horsthoekerpad in Heerde kenmerkt zich door het afwisselende landschap rond buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos en heide. Het startpunt van deze wandeling is Camping De Mussenkamp, Mussenkampseweg 28a in Heerde. De wandeling is beslaat het Westelijke deel van de Horsthoek en is ongeveer 10 km lang. De start is om 9:00 uur en de lunch bij Brasserie Meet & Eat, Eperweg 55, Heerde.

De derde klompenpadwandeling is op zaterdag 10 augustus. Het Elsvoorderpad loopt door Veessen en Vorchten over historische kerkenpaden, door weilanden en langs de oevers van de IJssel. Het startpunt is Huize Ruys Brasserie, IJsseldijk 46 in Veessen waar we eindigen voor de lunch. Dit is een wandeling van 11 km en de start is om 9:00 uur.

Kanaaldwandeling

Op zaterdag 24 augustus is de Kanaalwandeling langs de Bonenburg, op zaterdag 31 augustus de Hoogwatergeul & IJsselwandeling in Veessen, op zaterdag 7 september is het Oostelijke deel van de Horsthoek aan de beurt en op zaterdag 21 september kan men meewandelen over landgoed Vosbergen en over de Tonnenberg en het Vosbergenpad. Deelname kost 15 euro en opgeven kan via coordinator@visitheerde.com, tel. 0578-617094 of via de TIP's in Heerde, Wapenveld en Veessen.

Jan Nitrauw
Meer berichten