Bijen- en Honingmarkt Epe

Epe - Op het marktplein in Epe wordt woensdag 7 augustus voor de 67ste keer de jaarlijkse Bijen- en Honingmarkt gehouden. De organisatie is weer in handen van de Imkervereniging Epe.

De informatiekraam van imkervereniging De Imme is er voor alle vragen over bijen, honing, drachtplanten en bomen. Ook verkopen de imkers lokale honing.

Er zijn demonstraties van ambachten te zien, zoals korfvlechten en pottenbakken en de gemaakte producten zijn te koop. Ook zijn er er kramen van professionele honingverkopers met Nederlandse honingsoorten en imkerbenodigdheden. Verder zijn er kramen met natuurinformatie, streekproducten en bijenplanten. Het imkercafé is het trefpunt voor koffie/thee en een gezellig (imker)praatje, zo biedt de markt imkers de gelegenheid om elkaar en geïnteresseerden te spreken.

De markt richt zich daarnaast op kinderen. De Schminkerie is present om kinderen tot bijtjes om te toveren. Kinderen kunnen zich verkleden, om met een imkerpak aan, zich even een echte imker te voelen. Bij de kijkkast kan, met een veilige glasplaat ertussen, een bijenvolk worden bekeken met daarin een gemerkte koningin. Imkers leggen uit wie de koningin is, hoe je een dar herkent en waar de honing en het stuifmeel zijn te vinden. Ook kunnen echte bijenwaskaarsen gemaakt worden.

Voor de imker was begin augustus traditiegetrouw de tijd om bijenvolken te verhandelen, een uitgelezen moment om overcomplete bijenvolken te verkopen of om een bijenvolk aan te schaffen en daarmee naar de heide af te reizen. Tegenwoordig is deze traditionele handel nog maar beperkt, maar heeft ook nu nog een rol op de markt. Imkers van de Bijenhouders Vereniging De Imme uit Epe en haar buurverenigingen worden enthousiast gemaakt hun bijenvolken te verhandelen en overcomplete imkermaterialen te verkopen.

Om 10.00 uur wordt de markt officieel geopend door wethouder Erik Visser, de markt is geopend van 8.30 tot 13.30 uur. Toegang is gratis.

Joop de Haan
Meer berichten