Sibyl Heijnen in haar atelier. Haar werk wordt nu geëxposeerd in het Voerman Museum Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem)
Sibyl Heijnen in haar atelier. Haar werk wordt nu geëxposeerd in het Voerman Museum Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

Lezing Sibyl Heijnen: wie tekent de kunstenaar of de koe?

Hattem - Sibyl Heijnen houdt donderdagavond 15 augustus een lezing in het Voerman Museum Hattem. De kunstenares gaat dan dieper in op haar bijdrage aan de expositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' die nog tot en met 27 oktober in het museum te zien is.

Hattem - Het werk van Sibyl Heijnen speelt een centrale rol in deze expositie. Zij werkt veelvuldig met koeienhuiden, -oren en -hoefjes en in het Voerman Museum Hattem laat zij daar treffende voorbeelden van zien. Tijdens de lezing geeft Sibyl uitleg over haar connectie met koeien en waarom ze dierlijke materialen gebruikt.

Zelf beschouwt ze haar werk als superrealistisch, waarbij ze gebruik maakt van pure materialen. Ze is vooral gefascineerd door de natuurlijke tekening van de huid van deze dieren en gaat in haar werk van die tekening uit. Sibyl Heijnen stelt zichzelf dan de vraag: 'Who draws the line'.

"Wie tekent er, De kunstenaar of de koe? Waar stop je?", zegt ze. "Alles is er al en ik bepaal wat en hoe de tekening er uiteindelijk uitziet. In het ideale geval geef ik zo zowel het individuele karakter van de koe als van mijzelf weer", zegt ze daar zelf over. Snijdend, draperend en schilderend gaat Sibyl te werk en zo ontstaat zo uit de koeienhuid het kunstwerk.

Ze ziet daarbij veel meer in de tekeningen dan je zo op het eerste gezicht zou opvallen. Voor Sibyl is haar werk met koeienhuiden ook een soort 'statement', een moment om even stil te staan en ons te realiseren hoe wij met de dieren omgaan.

In haar lezing legt ze ook verband met haar andere werk, want de kunst van Sibyl Heijnen bestrijkt een veel breder terrein dan alleen het werken met dierlijk materiaal. Zo exposeert ze momenteel ook in het Stedelijk Museum in Kampen met de tentoonstelling 'Sprekend Verleden. Deze expositie is verspreid over drie locaties: de Schepenzaal, de voormalige Synagoge en de expositiezalen in het voormalige stadhuis.
Sibyl Heijnen, woonachtig in Almelo, deed projecten in 25 landen. Ze ontving grote prijzen in het buitenland, werd gevraagd voor een solo-expositie in The National Museum van moderne kunst in Japan, maar exposeerde ook onder meer in Duitsland, Finland, Israël, de Verenigde Staten, China, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

De lezing op 15 augustus in het Voerman Museum Hattem wordt gehouden in de 'Zicht op Hattem-zaal' en begint om 19.30 uur. Sibyl Heijnen rondt af om ongeveer 21.00 uur en tegen 22.00 uur wordt de avond afgesloten.

Opgeven voor de lezing kan via email bij info@voermanmuseumhattem.nl of telefonisch via 038 444 28 97. Voor slechts 5 euro kunt u deze lezing bijwonen, met na afloop een gratis drankje.

Joop de Haan
Meer berichten