Het informatiebord bij de Klementbrug. Het is een van de plekken waar het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. (foto: Jan Nitrauw )
Het informatiebord bij de Klementbrug. Het is een van de plekken waar het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. (foto: Jan Nitrauw ) (Foto: )

Al veel initiatieven voor viering 75 jaar bevrijding

Heerde - Jong en oud worden in 2020 betrokken bij de viering van 75 jaar bevrijding. Dat concludeert een werkgroep die op initiatief van de gemeente Heerde een coördinerende rol vervult in het opzetten van een programma.

Heerde - In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de bezetting door de nazi's. Vanuit de provincie Gelderland wordt hier met het programma 'Veluwe Remembers' op ingespeeld en de gemeente Heerde haakt hierbij aan. Om te voorkomen dat verschillende initiatieven met betrekking op het thema herdenken en bevrijden met elkaar conflicteren, wil de werkgroep alle initiatieven bundelen en bespreken. Momenteel zijn er bij de werkgroep initiatieven bekend voor de periode april/mei 2020. Daarin vinden de traditionele herdenkingen als die bij de Klementbrug in Heerde, bij de Halifax DT 795 in Wapenveld en op 4 en 5 mei een plek.

Andere initiatieven zijn een expositie in Villa Jacoba, een aangeklede vertoning van de film 'Oorlogswinter' naar het boek van Jan Terlouw in de Heerd en een fietstocht langs gedenkwaardige plaatsen in de gemeente Heerde. Bij het programma 'Veluwe Remembers' is door het Cultuurplein een subsidieverzoek ingediend voor de opvoering van een toneelstuk in het amfitheater op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Basis is een boekje met de briefwisseling van twee Joodse onderduikers Herman en Eduard Snatager in Wapenveld. Hiervoor is subsidie aangevraagd bij het project Veluwe Remembers van de provincie Gelderland.

Scholengemeenschap de Noordgouw werkt aan een programma 'Vrij!' en in overleg met Vluchtelingenwerk Heerde wil men ook nieuwe Nederlanders bij de viering van de bevrijding betrekken. Verder wordt gewerkt aan een Bevrijdingsconcert in de Faberhal op 18 april – de datum dat Heerde werd bevrijd – door koren en muziekverenigingen uit de gemeente Heerde. De werkgroep bestaat uit Georg van der Most, Lijndert Liefers, Peter van der Togt, Henk Osinga, Roelof Speckman, Rinette van der Vliet, Jack Weststrate, Arjan van Apeldoorn en Jan Nitrauw. De werkgroep wil in september het volledige programma presenteren.

Aanmelden initiatieven

Wellicht zijn er initiatieven die nog niet bekend zijn bij de werkgroep. In dat geval bij deze de oproep om die aan te melden. Dat kan via contactpersoon is Georg van der Most, voor informatie of contact: georgmost@gmail.com.

Op initiatief van Bram Horst (PvdA) heeft de gemeenteraad unaniem de bereidheid uitgesproken om financiële middelen beschikbaar te stellen. Burgemeester Jaqueline Koops was enthousiast over de vele initiatieven die inmiddels zijn genomen. In de discussie werd gedacht aan een bijdrage van 15.000-20.000 euro. De bijdrage zal opgenomen worden in de begroting voor 2020 die nog wordt vastgesteld. .

Jan Nitrauw
Meer berichten