Sibyl Heijnen in gesprek te midden van haar kunstwerken in het Voerman Museum Hattem. (foto: Björn van den Elst) 
Sibyl Heijnen in gesprek te midden van haar kunstwerken in het Voerman Museum Hattem. (foto: Björn van den Elst)  (Foto: )
Kunst & Cultuur

Sibyl geeft een kijkje in de keuken

Hattem - Sibyl Heijnen heeft het er maar druk mee. In het Voerman Museum Hattem is momenteel de tentoonstelling 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' te zien, maar ze exposeert nu tegelijkertijd in het Stedelijk Museum in Kampen. En… op 15 augustus doet ze Hattem aan om een lezing te geven over haar kunst.

Dan zal de kunstenares dieper ingaan op haar bijdrage aan 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard'. Sibyl werkt veelvuldig met dierlijk materiaal als koeienhuiden, -oren, en - hoefjes en het Voerman Museum Hattem toont nu treffende voorbeelden hiervan.

Maar voor wie wel eens meer wil weten over haar werk, biedt de lezing in het museum gelegenheid een kijkje te nemen in de 'keuken' van Sibyl Heijnen.

Sibyl geeft aan haar werk in feite als superrealistisch te beschouwen. Ze is vooral gefascineerd door de natuurlijke tekening van de huid van koeien en gaat in haar werk van die tekening uit. Sibyl Heijnen stelt zichzelf dan de vraag: 'Who draws the line'. 'Wie tekent er, De kunstenaar of de koe? Waar stop je? Alles is er al en ik bepaal wat en hoe de tekening er uiteindelijk uitziet. In het ideale geval geef ik zo zowel het individuele karakter van de koe als van mijzelf weer', zegt ze daarover.

Snijdend, draperend en schilderend ontstaat zo haar kunst. Bovendien maakte ze met haar werk een soort 'statement', het is een moment om even bij stil te staan en ons te realiseren hoe wij met de dieren omgaan.

Tijdens de lezing zal ze ook verband leggen met haar andere werk, want de kunst van Sibyl Heijnen bestrijkt een breed terrein. Ga maar kijken in het Stedelijk Museum in Kampen.

De tentoonstelling 'Sprekend Verleden' is verspreid over de Schepenzaal, de voormalige Synagoge en de expositiezalen in het voormalige stadhuis. De tentoonstelling in het Voerman Museum Hattem is nog tot en met 27 oktober te bekijken, 'Sprekend Verleden' tot en met 15 september.

Sibyl Heijnen houdt op 15 augustus haar lezing in de 'Zicht op Hattem-zaal' van 19.30 uur tot ongeveer 21.00 uur. Tegen 22.00 uur wordt de avond afgesloten. De lezing bijwonen met na afloop een gratis drankje kan voor 5 euro. Opgeven via e-mail bij info@voermanmuseumhattem.nl of telefonisch via 038 444 28 97.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten