Hans van Ark wil zich inzetten voor een betere samenwerking tussen Gelderland en Overijssel.
Hans van Ark wil zich inzetten voor een betere samenwerking tussen Gelderland en Overijssel. (Foto: CDA Gelderland )

IJsselvallei als nieuw nationaal park?

Ragio - "Misschien kunnen we de hele IJsselvallei wel tot nieuw nationaal park verklaren onder goed bestuurlijk toezicht". Die suggestie doet Statenlid Hans van Ark uit Wapenveld in een blog op de site van het CDA Gelderland. Van Ark maakte na de verkiezingen eerder dit jaar zijn entree in het Gelders politieke bestuur.

(door Jan Nitrauw)

In de zomerperiode schrijven de Statenleden beurtelings een blog waarin ze terugblikken en/of vooruit kijken naar het nieuwe politieke jaar. Hans van Ark neemt het in zijn blog op voor de IJssel. Dit na een gesprek met vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties die vanuit verschillende invalshoeken betrokken zijn bij de rivier die voor een groot deel de grens vormt tussen beide provincies.

Hans begint zijn verhaal met de stelling dat de IJssel de mooiste rivier van Nederland is. "Toegegeven, een beetje chauvinistisch is het wel, maar ik vind de IJssel echt de mooiste rivier van Nederland. De kronkelige loop, de uiterwaarden waar veel kunstschilders zich al op uitgeleefd hebben, het gevarieerde landschap met het Veluwe-massief als continue achtergrond, en de dijk, waar je door alle bochten bijna van afrolt…", zo schrijft hij.

Zijn gesprek met vertegenwoordigers van de Stichting Recreatie Wapenveld, Visit Heerde en de IJsselbegeleidingsgroep, leerde hem dat de IJsselvallei bol staat van vrijwilligers-activiteiten. "Niet alleen rondom de natuur, maar er zijn ook héél véél culturele activiteiten. Er is cultuurhistorie te vinden en prachtig historisch erfgoed, zowel aan de Overijsselse als aan de Gelderse kant. Denk bijvoorbeeld aan de IJsselbiënnale of de herontdekking van de Moderne Devotie met meerdere kloosters aan beide zijden", zo schrijft Hans van Ark.

Die ook geconstateerd heeft dat de IJssel ook de rol heeft van provinciegrens. "Daar zit 'm nou ook net de kneep. Er zijn allerlei overleggroepjes waaraan overheidsinstanties en al die vrijwilligersgroepen dan weer eens wel en dan weer eens niet deelnemen. Maar het ontbreekt echt aan centrale regie, ook tussen de beide provincies", is zijn conclusie. Hans zocht wel de samenwerking. Hij ging het gesprek in met CDA statenlid voor Overijssel Karin van de Toorn uit Wijhe.

"Midden in de zomer kwamen we bij elkaar in de molen van Veessen. Na anderhalf uur praten duizelde het me van wat er in dit gebied allemaal ondernomen wordt. Maar elke keer kwam diezelfde opmerking terug: er is meer regie nodig. We worden voortdurend van het Overijsselse kastje naar het Gelderse muurtje gestuurd en vice versa. De provincies moeten hun beleid op elkaar afstemmen. Kan er een gebiedsregisseur komen? Daarover gaan Karin en ik na de zomer met de gedeputeerden aan de slag. Want één ding is voor mij zeker: de IJssel moet ook de mooiste rivier van Nederland blijven."

Jan Nitrauw
Meer berichten