De mobiele telefoon is niet zelden de grote boosdoener voor het rood staan bij de bank  jongeren.
De mobiele telefoon is niet zelden de grote boosdoener voor het rood staan bij de bank jongeren. (Foto: )

Jongeren financieel gezond met MoneyFit

Heerde - Stichting Grip op de Knip Heerde en SchuldHulpMaatje Oldebroek helpen inwoners van de gemeente Heerde en Oldebroek om schulden te voorkomen of op te lossen. Deze week een artikel over MoneyFit, onderdeel van SchuldHulpMaatje Nederland. MoneyFit helpt jongeren financieel gezond te zijn, worden en blijven.

Jongeren vormen een bijzondere doelgroep. Voor de wet zijn ze met 18 jaar volwassen en dus vanaf dat moment 100 procent verantwoordelijk voor hun eigen financiële gedrag. Menselijke hersenen zijn echter pas volgroeid rond het 25ste levensjaar.

Vooral het gedeelte waarmee rationele besluiten worden genomen, zoals het plannen voor de langere termijn. Jongeren reageren daarom vaker impulsief op prikkels. Ze maken hierdoor makkelijker schulden.

Veel jongeren hebben vragen of zorgen over geld, maar weten niet goed wie ze daarbij kan helpen. Vaak durven ze dit ook niet te delen met anderen uit schaamte of door schuldgevoel. Schulden voorkomen is daarom belangrijk; vroegtijdig benaderen van jongeren voorkomt financiële problemen.

SchuldHulpMaatje Nederland (SHM NL) heeft hiervoor een aantal instrumenten ontwikkeld. Een hiervan is de Postcode Preventie Aanpak. Op basis van incassogegevens van grote instellingen en bedrijven weet SHM NL in welke postcodes veel jongeren met schulden wonen, waarmee ze vindbaar zijn voor hulpverleners.

Speciaal voor jongeren is de website MoneyFit.nl gemaakt. Deze website richt zich op het voorkomen van schulden bij jongeren en verwijst zo nodig door naar de hulpverlening. Naast ervaringsverhalen van hoe andere jongeren met geld omgaan, vinden ze er nuttige tips over geldzaken waar ze zelf mee te maken hebben. Maandelijks bezoeken zo'n 10.000 jongeren deze website.

Met online campagnes probeert SHM NL jongeren te bereiken. Bijvoorbeeld met banners op relevante websites, zoals sites voor dating, gokken, vacatures en gaming. Door op zo'n banner te klikken komen jongeren automatisch op MoneyFit.nl terecht.

Joop de Haan
Meer berichten