Roeli Rumscheidt en Hans Buenk bij het schilderij 'Koeien in de Hoenwaard'. (foto: Voerman Museum Hattem)
Roeli Rumscheidt en Hans Buenk bij het schilderij 'Koeien in de Hoenwaard'. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Koe geduldige bewoner van landschap

door de redactie

Voerman Museum Hattem

Tijdens de expositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' wordt het leven in de Hoenwaard op gevarieerde wijze in beeld gebracht. Er is uitleg in tekst en beeld en er zijn kunstwerken over het uitgestrekte weidegebied bij Hattem. Zoals het schilderij 'Koeien in de Hoenwaard' van Hans Buenk.

Hattem - De kunstenaar Hans Buenk werd in 1953 in Nijkerk geboren. Hij volgde een lerarenopleiding en ging daarna werken in Zwolle als docent tekenen. Wonend in het landelijke gebied aan de rand van Zwolle raakte Hans Buenk gefascineerd door de eenvoud en de rust van het Overijsselse landschap.

Schakeringen

Terwijl hij werkte in de natuur probeerde Buenk de verschillende schakeringen van het licht gedurende de dag in beeld te vangen. Vanaf het begin van de jaren negentig kwam er voor Buenk nog een aspect bij. In zijn beeldende werk kreeg hij steeds meer aandacht voor wat je wel de 'geduldige bewoner van het landschap' zou kunnen noemen: de koe.

Hoenwaard

Het werk 'Koeien in de Hoenwaard', dat nu in het Voerman Museum Hattem te zien is, heeft Hans Buenk gemaakt in 2015. Het is een olieverfschilderij op doek en toont twee zwart-witte koeien die staan te grazen in het weidegebied. De weide in groene en bruine tinten uitgebeeld, met op de achtergrond enkele koeien die ontspannen in het gras liggen. Verder op de achtergrond is Hattem zichtbaar.

Dit werk van Hans Buenk is beschikbaar gekomen dankzij Roeli Rumscheidt, zelf vrijwilliger bij het museum. Roeli kwam ruim tien jaar geleden het schilderij tegen in het atelier van Hans Buenk in Zwolle. Ze was al gecharmeerd van zijn werk en in dit schilderij kwam alles samen wat hen beiden interesseerde. "Hattem, de Hoenwaard, de koeien en dat alles in prachtig perspectief geschilderd en met een heel eigen kleurgebruik", aldus Roeli.

Thuis

Ze nam het mee naar Hattem waar ze het sindsdien thuis heeft hangen. Toen het museum de expositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' aan het voorbereiden was, bood zij aan het werk in bruikleen beschikbaar te stellen. Het museum maakte graag van die gelegenheid gebruik.

Wie dit werk en de andere boeiende onderdelen van deze expositie wil bekijken, kan hiervoor tot en met 27 oktober in het Voerman Museum Hattem terecht.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten