Bezoekers bekijken in de Jo Koster-zaal de nieuwe informatieve presentatie over de Hoenwaard. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bezoekers bekijken in de Jo Koster-zaal de nieuwe informatieve presentatie over de Hoenwaard. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

In vogelvlucht over de Hoenwaard

Hattem - De expositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' in het Voerman Museum Hattem brengt de kunst van Sibyl Heijnen en het leven in de Hoenwaard volop voor het voetlicht. Maar de Hoenwaard neemt in de collectie van het museum al veel langer een belangrijke plaats in.

In de zaal waar nu de werken van Jo Koster worden getoond, stonden vroeger de koeien op stal. Want het pand van het Voerman Museum Hattem was in het verleden een zogenaamde stadsboerderij. Het is dan ook geen toeval dat juist in deze Jo Koster-zaal al enkele jaren een presentatie is te bekijken, waarin met beelden uitleg wordt gegeven over de Hoenwaard, de gemeenschappelijke weide bij Hattem die door de boeren werd gebruikt om hun vee buiten te laten lopen.

Maar deze videopresentatie was eigenlijk wel eens aan een flinke modernisering toe en daarom heeft het museum nu een nieuw filmpje gemaakt. Gekozen is voor een soort 'diapresentatie', waarvoor nieuwe afbeeldingen en muziek zijn geselecteerd. Deze beelden zijn voorzien van ingesproken commentaar en ondertiteling.

Het resultaat is een beknopt, maar eigentijds, vlot en boeiend filmpje, waarin de kijker in ruim drie minuten in vogelvlucht wordt meegenomen over de Hoenwaard en langs de geschiedenis van dit gebied. Over het ontstaan van het gezamenlijk gebruik van deze weide. Hoe deze gelegenheid voor de boeren werd vastgelegd in een officieel document.

Hoe in het voorjaar het vee door de stad in de richting van de Hoenwaard werd gedreven, een haast feestelijke gebeurtenis. Zo is de Hoenwaard eeuwen gebruikt, een werkwijze die zelfs tot na de Tweede Wereldoorlog bleef bestaan. Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw kwam hierin verandering, toen boeren zich in de Hoenwaard gingen vestigen.

De nieuwe Hoenwaardpresentatie is sinds vorige week te bekijken en te beluisteren in de Jo Koster-zaal in het museum. Het filmpje wordt in een lus afgespeeld, dus als bezoekers het begin hebben gemist hoeven ze slechts even te wachten.

Op youtube is het filmpje te bekijken op via de link: https://www.youtube.com/watch?v=ZujhHQe5XV8

Wie nog meer wil weten over de Hoenwaard kan terecht op de tentoonstelling 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard'. Deze wordt tot en met 27 oktober in het Voerman Museum Hattem getoond.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten