Rosalie en Erik met de stroop in de winkel in Veessen.
Rosalie en Erik met de stroop in de winkel in Veessen. (Foto: )

Stroop na 100 jaar terug in IJsselvallei

Veessen / Wapenveld - Stroop? Dat wordt toch in Zuid Limburg gemaakt? Dat is zeker waar, maar er heeft ruim honderd jaar geleden ook een stroopstokerij in Veessen gestaan. En sinds enkele jaren is dit stroop stoken weer opgepakt door Erik Nitrauw uit Wapenveld. Het wordt verkocht bij Koek en Ei op de IJsseldijk in Veesen.

Het maken van stroop is een hobby van Erik Nitrauw. Hij verwerkte Noord-Hollandse suikerpeer bij huis. Maar vorig jaar verwerkte hij al 1.500 kilo peren en appels voor overheerlijke stroop bij stroopstokerij Vaders Erf.

Het fruit komt het meest uit oude hoogstamboomgaarden uit de IJsselvallei en wordt door eigenaren graag afgestaan, om er later een aantal potjes stroop voor terug te krijgen.

De vraag naar de stroop is groot, voor eind december was de voorraad die in de zomer was gemaakt vorig jaar al op, maar sinds kort is de nieuwe stroop ook in Veessen te koop.

Opnieuw in Veessen, omdat er uit verslagen van de landbouw blijkt dat men omstreeks 1885 hier aan de dijk stroop maakte. Er kwam dan een stoker uit Limburg, die bij de familie Smit, vlakbij de stokerij verbleef en drie maand later, na gedane arbeid, weer terug ging. Daarom heeft Nitrauw ook besloten om de eerste stroop in Veessen te verkopen, en wel aan de IJsseldijk bij Koek en Ei.

Rosalie en Esther van Koek en Ei hebben een buurtwinkel met een sociale functie. Voor de dagelijkse boodschappen, met streek- en eigengemaakte producten en de winkel wordt deels gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dit is ook wat Nitrauw aanstaat: het maatschappelijke doel.

Voor Koek en Ei is dat de mensen te helpen en voor de stroop het fruit van oude hoogstamrassen te gebruiken en de belangrijke ecologische en landschappelijke functie van de boomgaarden in ere houden. Rosalie was direct overtuigd. "Het is geweldig om een heerlijk product als de stroop te mogen verkopen. Ook het hele verhaal met de historie van de stroop stokerij in Veessen sprak ons direct aan".

Doordat er verschillende rassen appels en peren gebruikt worden zal de smaak per stook verschillen. "Dat is ook het mooie van het natuurproduct. Je kunt met de diverse soorten wat sturen qua smaak, maar het is altijd weer een verrassing, omdat je altijd afhankelijk bent van het weer. Veel of weinig zon, droog of nat weer, het heeft allemaal invloed op het fruit", aldus Nitrauw.

www.koek-en-ei.nl

Joop de Haan
Meer berichten