Janet Heins (foto) en Elly Bens worden vanuit Heerde ondersteunt bij hun werk in het kamp Moria op het eiland Lesbos.
Janet Heins (foto) en Elly Bens worden vanuit Heerde ondersteunt bij hun werk in het kamp Moria op het eiland Lesbos. (Foto: Veluws Nieuws)

Noodkreet voor vluchtelingen Lesbos

Heerde - "Voor één keer gebruik ik mijn hele netwerk voor een oproep om de vluchtelingen op Lesbos te helpen". Dat zegt Marijke Weststrate uit Heerde bij de start van een nieuwe inzamelingsactie om de vluchtelingen op Lesbos te helpen. Marijke ondersteunt al een aantal jaren het werk van Elly Bens en Sjanet Heins in het vluchtelingen kamp Moria.

Elly en Janet gingen al jaren op vakantie naar het Griekse eiland Lesbos. Toen ze daar in 2015 werden geconfronteerd met de ellende van de bootvluchtelingen, staken ze de handen uit de mouwen, sindsdien hebben ze daar meer dan een dagtaak aan.

Marijke Weststrate startte in Heerde een steunpunt dat de dames financieel en met hulpgoederen ondersteunt. "De situatie is momenteel dramatisch. In het kamp Moria verblijven inmiddels 9.500 vluchtelingen terwijl er maar ruimte is voor 3.000 mensen", vertelt Marijke. Zo meldt de hulporganisatie Oxfam Novib dat de omstandigheden erbarmelijk zijn. Zo is er slechts één arts aanwezig en moeten honderden mensen het doen met één toilet. Net als dit voorjaar wordt door een werkgroep in Heerde weer het initiatief genomen voor een inzamelingsactie van geld en goederen om in november een transport te verzorgen.

De werkgroep is er in geslaagd om opslagruimte te vinden in de aanloop naar het transport dat voor november staat gepland. "Die plek kunnen we eind september in gebruik nemen. Maar we roepen mensen en verenigingen nu al op om in eigen huis en omgeving, te starten met het verzamelen van spullen. Eind september laten we weten waar en hoe men kleding en andere spullen in kan leveren", vertelt Marijke. Bij het uitdelen in het kamp Moria werken Elly en Sjanet samen met hulporganisaties die in het kamp actief zijn. Via de link https://bit.ly/2NsPnT6 kan men een volledige lijst vinden van spullen die nodig zijn. Het gaat dan om zaken als wintermutsen, handschoenen en sjaals maar ook om tenten en slaapzakken. Maar ook hygiëneproducten als tandpasta, zeep, kammen, maandverband en scheermesjes en ook luiers zijn in grote aantallen nodig.

"Het zou fijn zijn als de spullen gesorteerd (bij kleding het liefst met soort en maten) wordt ingeleverd. Dat is op Lesbos een onmogelijke klus. "We zijn dan ook op zoek naar mensen die ons één keer in de maand een ochtend of avond willen helpen met het innemen en sorteren van de spullen", is de oproep van Marijke Weststrate.

En natuurlijk is er geld nodig. Om spullen te kopen maar ook om de transportkosten te betalen. Het transport wordt uitgevoerd door vrijwilligers maar de benzine moet wel betaald worden. Mensen die een bijdrage willen doneren, kunnen dat doen via NL39 INGB 0006 708 905 tav Lesbos. Voor aanmelding als vrijwilliger en informatie kan men mailen naar mpweststrate7@gmail.com.

Jan Nitrauw
Meer berichten