De hartpagina van de openingskrant waarin Anton Pieck zich in zijn hart laat lijken.
De hartpagina van de openingskrant waarin Anton Pieck zich in zijn hart laat lijken. (Foto: )

Hattem steeds meer 'Piekfijn' stadje

Hattem - De aankondiging van het 35-jarig bestaan van het Anton Pieck Museum, zette mij in beweging. In een kast op mijn werkkamer staat een doos met bijzondere uitgaven waar ik aan mee mocht werken. Ik had de openingskrant van het Anton Pieck Museum uit 1984 toch nog bewaard? En ja, 35 jaar na dato blader ik door een uitgave met kleurenfoto's op de voorpagina en zwart-wit foto's op de binnenpagina's. Geweldig om nog eens door te bladeren.

(door Jan Nitrauw)

Het eerste waar ik naar kijk is de colofon: Redactie Yme Meintema/Kees van Oosten, foto's Frans Paalman, Eric Pieck, Aart Vos en Ab van Dijk, bijdragen Jan Nitrauw. Een uitgave van Tijl Kranten. Daarnaast een foto van burgemeester W.H. Ausma, gezeten op de put van de binnenplaats die aangekleed is door Hartje Groen. Wat was hij trots op de komst van Prinses Magriet om de opening te verrichten!

"Met de musea die we hebben in Hattem en het grote aantal oude gebouwen in de binnenstad zie ik de komst van het Anton Pieck Museum al een vervolmaking van het geheel. Hattem wordt steeds meer een 'Piekfijn' stadje", laat Ausma optekenen. Dan veel Hattemer coryfeeën uit die tijd: conservator H. Schulte Nordholt, dr. J.H. Sypkens Smit en mevrouw H. Berkhout-Provily, allemaal apetrots op de realisatie van het nieuwe museum. Daarvoor is heel wat gebeurd: vanuit de bevolking is door acties 75.000 gulden bijeen gebracht. Natuurlijk is ook Gerrit Grit als voorzitter van de Hattemer Ondernemers Vereniging (HAVO) geïnterviewd. De komst van het Pieckmuseum ziet hij als een 'welkome aanvulling voor het verlies dat de middenstanders in de zomermaanden lijden doordat de eigen inwoners massaal op vakantie gaat".

Kees van Oosten is bij Anton PIeck in zijn woonplaats Overveen geweest. De ambachtsman zoals hij zichzelf noemt, is dan 89 jaar. Hij geeft volmondig toe dat hij in een droomwereld leeft. "Voor het heden heb ik nu eenmaal weinig belangstelling. Ik ben romanticus, ik houd van historie. Ik bekijk het leven door in die door een mooi gekleurd glas, de zwarte kantjes druk ik weg. Dat ben ik me maar al te goed bewust", laat Pieck zich in zijn hart kijken.

Zo'n krant - totaal 24 pagina's - kan niet zonder adverteerders Nog van Sanders Meubelstad, Piet Dijkhof, Hezenberg Bouwmaterialen, Decor Mode, Restaurant De Zon en Schipper Grafiboek, de PickPack, Warenhuis Voor de Poort en Stoffenhuis Marion. Inderdaad, allemaal verdwenen. Voor de viering van het 35-jarig bestaan is geen krant gemaakt,alle informatie over het lustrumfeest is te vinden op de website van het museum. Vrijdag 6 september vanaf 18.30 uur de bijeenkomst in de Andreaskerk, zaterdag 7 september is het Anton Pieck Museum vanaf 10.00 uur open en de entree is dan gratis.

www.antonpieckmuseum.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten