Afgelopen donderdagavond hield Rijwielzaak van de Put uit Heerde een workshop fietsonderhoud. Gerben van de Put geeft hier de nodige tips.
Afgelopen donderdagavond hield Rijwielzaak van de Put uit Heerde een workshop fietsonderhoud. Gerben van de Put geeft hier de nodige tips. (Foto: )

Workshop fietsonderhoud bij Van de Put

Epe - Afgelopen donderdagavond hield Rijwielzaak van de Put uit Heerde een workshop fietsonderhoud voor mountainbikes. Ze deden dit speciaal voor de groep Epe Fietst Voor Water en voor enkele leden van de onlangs opgerichte organisatie MTB Club Epe.

(door Dennis Dekker)

Gerben van de Put van de Heerder fietsenzaak vertelt: "Wanneer je wat meer en intensiever gaat fietsen, dan is het erg handig om wat meer te weten over enkele basisreparaties en over het onderhoud van de fiets. Tijdens deze workshop geven wij de deelnemers tips. En wanneer het te moeilijk wordt, dan zijn wij er als fietsenzaak natuurlijk altijd om de echt lastige problemen op te lossen."

n sommige bijzondere gevallen is er geen fietsenwinkel om de deur. Neem de dertig fietsers van Epe Fietst Voor Water als voorbeeld. Zij gaan vanaf komend weekend honderden kilometers door Kenia rijden om geld in te zamelen voor het goede doel.

Gerben van de Put: "We wilden hen graag enkele handige en nuttige tips geven." Want wat moet je eigenlijk doen als de ketting knapt? En hoe moet dat voorwiel er precies uit, wanneer je lek rijdt? En wat te doen wanneer je een tak in je wiel krijgt die de derailleur vervolgens verbuigt of zelfs afbreekt? Gerben en Hans van de Put gaven het gezelschap handige tips mee. Ook schoonmaken en het onderhouden van fiets, ketting en tandwielen, kwam uitgebreid aan bod.

Enkele leden van de onlangs opgerichte MTB Club Epe waren ook aanwezig tijdens deze workshop. Want ook bij ritten door de bossen in deze regio is het toch wel erg handig om iets meer over je mountainbike te weten. Die technische kennis wordt bij de leden van de MTB Club Epe overigens gecombineerd met kennis over het fietsen zelf, vertelt initiator Gerrit de Groot. "Omdat wij aangesloten zijn bij de wielersportbond gaan we binnenkort een trainingsprogramma aanbieden waarbij startende fietsers onder begeleiding van een ervaren instructeur kunnen werken aan hun basistechniek. Annemiek van Loon en Matthijs Wagenaar geven deze Start2Bike-cursus."

Dennis Dekker
Meer berichten