Wolfried Kaper (onder andere dirigent van het Eper koor Expecto) geportretteerd naast de Amerikaanse dirigent Chas Cheatham.
Wolfried Kaper (onder andere dirigent van het Eper koor Expecto) geportretteerd naast de Amerikaanse dirigent Chas Cheatham. (Foto: )

Koren bezingen kracht van de liefde

Epe - 'Love and harmony'. 'Vrede en zorg voor de aarde'. Wanneer je in gesprek bent met dirigent Wolfried Kaper (onder andere betrokken bij het Eper koor Expecto) dan komen er grote thema's langs. "We zien het dagelijks op het nieuws: de discriminatie, het geweld, het vernietigen van het milieu. De wereld heeft mijns inziens behoefte aan 'Harmony'. Aan vrede, vriendschap en de zorg voor moeder aarde. Expecto, maar ook de andere koren waar ik dirigent van ben, gaan 14 september dus een concert geven in Theater De Spiegel in Zwolle. Die avond staat in het teken van de kracht van liefde. Wij willen een tegenwicht zijn aan alle narigheid in de wereld."

(Door Dennis Dekker)

De koren van Kaper (naast Expecto zijn dat ook De Nieuwe Ster uit Zwolle, Euphonia uit Zwolle, Zanglust uit Hardenberg, Arise uit Kampen en het Veldhausener Chor uit het Duitse plaatsje Veldhausen) zijn overigens niet de enigen die deze zaterdagavond meedoen, vertelt hij. "Er treedt ook een koor uit Los Angeles op, genaamd Episcopal Chorale Society LA. Dirigent Chas Cheatham is een goede vriend. We geven dit concert samen."

Amerikaanse hymnes worden afgewisseld met delen uit oratoria en een selectie uit de West Side Story. Na de pauze volgt een heel bijzonder deel. Het is een deel van een theaterstuk dat Kaper schreef, gebaseerd op het boek No Resting Place van William Humphrey. "Dat boek gaat over de 'Trail of Tears' (tocht der tranen) waarbij duizenden Cherokee-indianen in de negentiende eeuw gedwongen hun geboortegrond moesten verlaten. Ze trokken van de staat Georgia naar de staat Texas. Door deze enorme reis zijn vele indianen overleden. In Texas aangekomen werden ze opgewacht door texas rangers. Daar vond ook nog eens een massaslachting plaats. Er zijn cijfers bekend dat er in totaal ruim 15000 indianen zijn overleden." De dirigent heeft deze route de afgelopen jaren in enkele fases zelf ook ondergaan. "Ik moest daar naartoe."

Kapers theaterstuk met muziek, dialogen en dans wordt gelardeerd met eigen filmbeelden. Wanneer het theaterstuk af is, gaat het langs diverse zalen in Nederland. "Dat voeren we dan op met Expecto, Arise en het koor van Chas." De Amerikaanse dirigent overtuigde Kaper er namelijk van dat het theaterstuk nog meer zeggingskracht zou krijgen wanneer er ook linken naar andere belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen gelegd zouden worden. "De moord op Martin Luther King bijvoorbeeld, is gepleegd in Memphis. Die plaats ligt dicht bij de route die de indianen liepen. Qua thematiek past het uitstekend in het verhaal dat wij willen vertellen: vrede, harmony en zorg voor het milieu." Sterker: de opbrengst van het concert gaat naar de Duitse stichting 'Klima schützen - damit Kinder leben können'. "Het blijft niet bij de tranen van de indianen. Het gaat over liefde. De liefde voor de aarde. Maar ook de liefde voor de kinderen van onze kinderen."

Dennis Dekker
Meer berichten