Vrijwilliger Ron Maat bij een drietal 'fruitschilderijen' van Jan Voerman junior.  (foto: Voerman Museum Hattem)
Vrijwilliger Ron Maat bij een drietal 'fruitschilderijen' van Jan Voerman junior. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Fruit alleen om naar te kijken

Hattem - Je zou er zo een willen pakken, maar dit fruit van Jan Voerman junior kun je niet opeten. Neem nou deze kweeperen, die staan levensecht afgebeeld op een schilderij dat hij in 1964 maakte, alweer 55 jaar geleden, zegt vrijwilliger Ron Maat.

Hattem - Fruit dus, maar alleen om naar te kijken. En of het nu gaat om vogels, bloemen, een landschap of fruit op schaal, Jan Voerman junior schilderde zijn onderwerpen met een nauwelijks te evenaren precisie. Dat geldt al net zo voor zijn stillevens, die zo in de keuken van een willekeurig huishouden gemaakt hadden kunnen worden.

In het Voerman Museum Hattem maakt het schilderij met de kweeperen deel uit van een drietal werken die bij elkaar hangen en waarop fruit staat afgebeeld. Naast de kweeperen hangt 'appels aan tak' uit 1965 en eronder het schilderij 'pyrusappels op Delftse schaal' uit 1941.

En er zijn meer voorbeelden van deze keukenstillevens te vinden, waar gewone alledaagse zaken de hoofdrol opeisen. Zo schilderde Voerman in 1967 een paar kippeneieren, liggend op een schaal. Maar op het werk zijn ook enkele veertjes te zien, alsof de eieren zojuist kersvers in de kippenren zijn geraapt.

Of neem zijn 'Franse wijndruiven' uit 1961. Een tros druiven ligt op schaal uitgestald, maar naast de schaal liggen ook een paar druiven, alsof ze juist van de schaal zijn gevallen. En vers geplukt ook lijkt het, want tussen de druiven liggen nog verschillende takjes.

Met dit soort werken toonde Jan Voerman zijn vermogen om gewone alledaagse zaken tot kunst te verheffen. En hij schuwt daarbij de realiteit niet. Want de kweeperen zijn niet allemaal mooi gaaf, maar op een aantal zitten plekjes. En de pyrusappels en de appels aan tak zijn eveneens door de tand des tijds beroerd.

Nadat de uitgave van de Verkade-albums, waarvoor Jan Voerman junior jaren lang plaatjes maakte, in 1940 was gestaakt, wijdde hij zich aan wat wel zijn vrije werk wordt genoemd. Toen stortte hij zich op zijn grote passie, schilderen met olieverf. En nog altijd kunnen wij genieten van de 'vruchten', die de kunstenaar in deze periode heeft voortgebracht. Het Voerman Museum Hattem draagt er graag aan bij die herinnering levend te houden.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten