Imker Paul Docter demonstreert zaterdag deze uit 1930 stammende Trumf bij de winning van heidehoning.
Imker Paul Docter demonstreert zaterdag deze uit 1930 stammende Trumf bij de winning van heidehoning. (Foto: Janneke Docter )

Monumenten vertellen hun verhalen: Zaterdag Open Monumentendag

Regio - Zaterdag 14 september staat de landelijke Open Monumentendag op het programma. Ook in deze regio is een overdaad aan cultuurhistorisch erfgoed en veel monumentale panden zetten hun deuren open, vertellen hun verhalen en dat wordt door allerlei activiteiten omlijst. Kortom, een dag met een unieke kans om nader kennis te maken met het verleden van je eigen omgeving.

Hanzestad Hattem is rijk aan cultuurhistorische monumenten en bijzonder is hier dat de gemeente Hattem heeft besloten om de recente historie van de Tweede Wereldoorlog voor het voetlicht te brengen door de drie kazematten aan de IJsseldijk open te stellen. Mede dankzij een bijdrage van Veluwe Remembers voor de herdenking van 75 jaar bevrijding, is door Rond Uit Hattem een fietsroute gemaakt langs de oorlogsmonumenten binnen en buiten de stad, langs de Stolpersteine en dus ook de bunkers die in de Tweede Wereldoorlog dienst deden als onderkomen voor mitrailleurs en kanonnen. Verder zijn in het centrum van Hattem tussen 10.00 en 17.00 uur de Dijkpoort, molen De Fortuin, het stadhuis en de Andreaskerk geopend. De fietsroute en informatie over alle activiteiten kan men krijgen bij de TIP aan de Markt in Hattem.

Het Waterschap Vallei en Veluwe zet de gemalen Pouwel Bakhuis en het gemaal Veluwe open voor het publiek. Het is de plek waar het water uit de laagliggende polder vanaf Apeldoorn, in de uiterwaarden van de IJssel wordt gepompt. Het gemaal Pouwel Bakhuis is in 1920 als stoomgemaal en de binnenkant is nog authentiek en voorzien van de oude pompen. Naast Gemaal Pouwel Bakhuis ligt Gemaal Veluwe, dat sinds 1999 het oude gemaal vervangt.Tijdens de open dag vertellen vrijwilligers van het waterschap over de historie van de gemalen en de ontwikkelingen voor de toekomst.

De gemeente Heerde brengt een Open Monumentendag boekje uit die bij de Toeristen Informatie Punten (TIP) in Heerde, Wapenveld en Veessen opgehaald kan worden. Die dag staat ook 'Heisa in Heerde' in het centrum van Heerde op het programma. Verrassende optredens en mooie verhalen worden ter gehore gebracht in monumenten, winkels en horecagelegenheden.

In Wapenveld is aan de Kanaaldijk 63 de boerderij Erve IJzerman van 10.00 tot 16.00 uur open voor het publiek. Daar kan men kennis nemen van de resultaten van de omvangrijke restauratie en op het erf demonstreren vader en zoon Draaijer hun weidemelkmachine. Op Vrieze's Erfgoed aan de Grotweg 54 is molen de Vlijt uiteraard in bedrijf. Imker Paul Docter gaat er heidehoning winnen met een uit 1930 stammende Trumf, Edith Westendorp serveert een lunch met streekproducten waaronder de heidehoning en Harrie van Ommen geeft een demonstratie carving, beeldhouwen met de kettingzaag.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden