De Eper burgemeester Hans van der Hoeve stopt binnenkort met zijn functie. In dit uitgebreide interview leidt hij ons langs plekken in de gemeente die veel betekenis voor hem hebben (gekregen). Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl.
De Eper burgemeester Hans van der Hoeve stopt binnenkort met zijn functie. In dit uitgebreide interview leidt hij ons langs plekken in de gemeente die veel betekenis voor hem hebben (gekregen). Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl. (Foto: )

Hans van der Hoeve neemt afscheid: 'Burgemeester zijn, was ik samen'

Epe - Hans van der Hoeve (67) neemt binnenkort afscheid als burgemeester van Epe. In dit interview vertelt hij over de afgelopen negen jaren dat hij deze functie vervulde. Hij neemt ons mee langs diverse plekken in de gemeente, vertelt over zijn werk, over de contacten die hij heeft opgedaan en de vele mooie momenten die hij als burgemeester heeft beleefd.

(door Dennis Dekker)

"De eerste plek waar ik het graag over wil hebben is het gemeentehuis. Dé stek waar ik de afgelopen jaren veel tijd vertoefde. Dát gemeentehuis is er niet alleen voor een burgemeester, een college en een groep ambtenaren. Dat gemeentehuis is er voor alle burgers van Epe. Sommigen beseffen dat toch te weinig. Daarom wordt dit gemeentehuis de komende periode verbouwd. Dat pakken we zorgvuldig aan. We hebben te maken met gemeenschapsgeld en moeten zuinig zijn. Maar we kiezen wel voor de toekomst. Dat betekent dat er hard gewerkt wordt aan beperking van het energieverbruik. Dit gebouw krijgt ook meer openheid. Het is al gemakkelijk bereikbaar, maar het wordt nog uitnodigender. Dienstverlening verandert, er lopen veel processen via de digitale snelweg. En wanneer je als Epenaar toch naar het gemeentehuis wilt komen, dan moet je laagdrempelig en goed geholpen worden. Dan moet je je thuis voelen. Het gemeentehuis als 'huis van de hele gemeente'."

"Ik voerde daar, maar ook buiten het gemeentehuis, vele interessante gesprekken. Die hebben me verder gevormd als mens. Ik genoot er altijd extra van wanneer ik kinderen sprak. Kinderburgemeesters van Cavente Kinderdorp of groepen tijdens het schoolontbijt, een Roefeldag of bij de uitreiking van jeugdlintjes."

"Als ik uit dat gemeentehuis loop, dan zie ik direct een opvallende andere plek in het dorp die genoemd moet worden: het prachtige heringerichte marktplein dat overloopt in de Marktwand en grenst aan het horecaplein. Dit deel van het centrum van Epe bruist. 't Zorgt voor reuring. Meer dan ooit. Niet alleen voor de Epenaren, maar ook voor de talloze toeristen en dagjesgasten die onze prachtige gemeente weten te vinden. Het heeft Epe een enorme boost gegeven."
"Even verder is nog zo'n belangrijke plek in Epe: de Grote Kerk en het kerkplein dat daarvoor ligt. Het plein vanwege de pleinfeesten en Jazz Comes To Town in de zomermaanden. De kerk zelf, omdat dit monument de afgelopen jaren is uitgegroeid van een plek waar je enkel naartoe ging voor de zondagsdiensten, naar een ruimte waar zich van alles en nog wat afspeelt; exposities, concerten of herdenkingsdiensten. De kerk is de afgelopen jaren van binnen en van buiten fantastisch opgeknapt en met recht een multifunctioneel juweel geworden."

Die multifunctionele juwelen zijn er op andere plekken in deze gemeente natuurlijk ook wel. Ik wil graag het Kulturhus in Oene noemen, dat ook nog eens gerealiseerd is tijdens de financiële crisis. Of de nieuwe Hezebrink in Emst en het prachtige kasteel Cannenburgh in Vaassen. Vaassen is sowieso een dorp waar ik veel persoonlijke geschiedenis heb. Een groot deel van mijn jeugd woonde ik aan de Elspeterweg. Ik fietste naar school (Kouwenaarsschool), daar waar nu een moskee staat."

"Nog een plek waar ik veel mee heb, is Balai Pusat in Vaassen. Dat was één van de eerste plekken waar ik kwam als burgemeester om nader kennis te maken met de Molukse gemeenschap."
"Andere plekken waar ik fijne herinneringen aan heb, zijn de PWA-hal en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nereda. Die zijn verbonden met koninklijk bezoek. Koning Willem-Alexander, toen nog onze prins, verzorgde de officiële openingshandeling bij beide gebouwen. Zeer bijzondere momenten en dus plekken in mijn burgemeesterschap."

"Plekken die ook bijzonder voor mij zijn? Dat klinkt misschien gek, maar dat zijn de woningen waar brand is geweest. Waar mensen dakloos zijn geworden. Als ik daar langs rijd - bijvoorbeeld de Brinklaan, de Beekstraat of de Klimtuin in Epe - dan denk ik even aan die gezinnen. Ze zitten in je hoofd. Hoe zou het met ze zijn, vraag ik me dan af. Je hebt een publieke functie als burgemeester, die taak is misschien wel het belangrijkste wanneer er dergelijke calamiteiten zijn. Dan wil je er zijn voor alle burgers." "Sommigen noemen mij daarom wel eens burgervader. Ik vind dat een mooi compliment. Toch voelt het ook wat ongemakkelijk. Ik doe mijn werk, probeer het zo goed mogelijk te doen. Mijn visie? Ik wil middenin de samenleving staan. Ik heb daarom veel werkbezoeken gedaan heeft en wilde steeds in gesprek blijven. Met verenigingen, instellingen, andere gemeenten. Je hoort te weten wat er leeft. Ik zocht naar samenwerking, wilde verbinder zijn. Waarom? Ik hou van mensen, van contact. Ik heb om die reden veel huizen van de binnenkant gezien. Ik was misschien wel wekelijks te vinden bij inwoners die zoveel jaren getrouwd waren of een mooie leeftijd bereikt hadden. Wanneer ik samen met mijn vrouw Ada door de gemeente toer, dat betrap ik mezelf er op dat ik bij veel huizen wel een verhaal heb. Dat zegt wellicht ook wel iets over hoe zeer ik genoten heb van dit werk. Of ik dat goed deed? Daar moeten anderen maar over oordelen. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld en ben er oprecht trots op om burgemeester van Epe te zijn geweest."

"En als ik gestopt ben? Nou, dan eerst even niets. Ik zal enkel 'gewoon' fulltime inwoner en Epenaar zijn."

"Daarbij ga ik volop aandacht besteden aan mijn privéomgeving: het huis én het gezin. Ik klus graag, we hebben een boot waar we vaak naartoe willen. Ik wil kortom genieten van vrouw, kinderen en kleinkinderen. Een compliment aan Ada is overigens op z'n plaats. Burgemeester was ik niet alleen. Burgemeester was ik samen. Samen met haar en eigenlijk ook samen met Epe."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden