Riet Fennema, Ben Jonker en Hanneke Postma zijn drie leden van de onlangs opgerichte Stichting Eper Carillon (SEC). Foto: Dennis Dekker
Riet Fennema, Ben Jonker en Hanneke Postma zijn drie leden van de onlangs opgerichte Stichting Eper Carillon (SEC). Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Twee keer per maand galmt de beiaard door Epe

Epe - De aanzet lijkt vederlicht, wanneer je op straat naar de klingelende klokken van de kerk luistert. De muziekliefhebber weet genoeg; hier speelt een beiaardier. Dit is geen muziekstuk dat automatisch aangedreven wordt. Sinds afgelopen woensdag is het een feit: twee keer per maand bespeelt Jan Willem Achterkamp het carillon van de Grote Kerk.

(door Dennis Dekker)

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidie die de gemeente Epe hiervoor beschikbaar gesteld heeft. Toch zoekt de Stichting Eper Carillon (SEC) naar meer financiële middelen. "Wij willen de beiaardier graag wat vaker inschakelen. Daarbij moet er regelmatig onderhoud gepleegd worden aan het carillon. En daar is wel wat meer geld voor nodig."

De stichting (met Riet Fennema, Hanneke Postma, Joanne Coes, Ben Jonker, Wim Meenink en Klaas Mors in de gelederen) zoekt naar nieuwe subsidieregelingen en naar alternatieve manieren om de kas te spekken. "Zo hebben we al een extra subsidie bij de gemeente aangevraagd. We hopen dat ook die gehonoreerd wordt. Daarnaast willen we bedrijven hierbij graag oproepen om geld ter beschikking te stellen voor voor het live bespelen van het Eper carillon. Want eerlijk is eerlijk: dat is cultureel erfgoed. Het is eigenlijk een openbaar kunstwerk."

De stichting is 20 mei opgericht. "Dit om het belang van het carillon nog meer te benadrukken." Vorig jaar al was een deel van het stichtingsbestuur druk om manieren te vinden om geld in te zamelen. Zo verkochten we 'Chocoladeklokken', rondom kerst. We deden dat in samenwerking met Kamphorst."

Een groot deel van de opbrengst ging naar de kas van de carilloncommissie. "Dat gaan we ook dit jaar weer doen. Verder willen we rondleidingen geven aan geïnteresseerde instanties en bedrijven. Dat alles om extra geld binnen te halen. Onze huidige kas is niet toereikend om naast onderhoud ook extra bespelingen (feitelijk óók onderhoud) te kunnen blijven bekostigen." Maar het begin is er. Sinds woensdag wordt het carillon tweewekelijks bespeeld door beiaardier Jan Willem Achterkamp. Hij laat zich horen tussen 10.30 en 11.30 uur.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden