In deze inmiddels verdwenen woning aan de Stationswweg zat Snatager ondergedoken.
In deze inmiddels verdwenen woning aan de Stationswweg zat Snatager ondergedoken. (Foto: )

Oorlogstijd Wapenveld in theaterstuk, organisatie zoekt spelers

Wapenveld - Spelers gezocht voor de uitvoering van de theatervoorstelling 'Zo gaan we allemaal'. Dat is de oproep van de organisatie die volgend jaar mei dit stuk uit wil voeren in het openluchttheater op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Dit in het kader van '75 jaar Bevrijding'. De theaterproductie is gebaseerd op brieven van Herman Snatager aan zijn broer Eduard Snatager die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar ondergedoken zat in Wapenveld.

Het stuk wordt geproduceerd onder leiding van Arie Hemmen van HemmenHem Producties met als regisseur Peter van Dijk. Het is de bedoeling om medio oktober te starten met de repetities. "We hebben bijna veertig spelers en speelsters nodig, van kinderen tot ouderen. Ook hebben we op diverse momenten groepen mensen nodig. Bijvoorbeeld bij een Joodse bruiloft, mensen die de bevrijding van Wapenveld vieren", geeft Hemmen wat voorbeelden. Ook mensen die mee willen doen als figurant, worden uitgenodigd om te reageren.

Het idee van het toneelstuk komt van Jan Nitrauw die het in bracht bij het Heerder comité dat de activiteiten coördineert van activiteiten rond '75 jaar Bevrijding'. "Door Emanuel Snatager, zoon van Eduard, is in 1986 een boekje uitgegeven met de brieven van Herman Snatager. Die geven een indringend beeld van de onderduikperiode in Wapenveld en de jodenvervolging. In zijn laatste brief schrijft Herman de woorden: 'Zo gaan we allemaal'. Ik heb dat boekje met de brieven altijd al gezien basis voor een toneelstuk. Regisseur Peter van Dijk heeft een boeiend script geschreven waarin ook gebeurtenissen in Wapenveld bij molen de Vlijt en het neerstorten van de Halifax een rol spelen", vertelt Nitrauw.

Directeur Rinette van der Vliet van Cultuurplein Noord-Veluwe was meteen enthousiast over het idee. "Het boekje en het script geven zo'n authentiek beeld van de situatie in de oorlogsjaren en vooral die van de jodenvervolging. Het is een voorrecht om dit project op te pakken", zegt Rinette. Het Cultuurplein neemt een deel van de organisatie voor haar rekening en heeft voor de voorstelling een aanvraag ingediend bij het project 'Veluwe Remembers' van de provincie Gelderland. Die gaat het project, 'vooral vanwege de originaliteit', ondersteunen met een bijdrage van 10.500 euro.

Regisseur Peter van Dijk wil met het verhaal vooral de verschillen in de beleving van het begrip 'vrijheid' voor het voetlicht brengen. Enerzijds is er Herman Snatager die er voor kiest om de onderduik te beëindigen maar later omkomt in Sobibor en anderzijds Eduard die de oorlog overleeft maar gevangen blijft zitten in de brieven van zijn broer. Binnenkort wordt een informatieavond belegd maar mensen die nu al meer informatie willen over een rol of als figurant willen meewerken, kunnen een mail sturen naar info@hemmenhem.nl of contact opnemen via 0570-560774.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden