Molenaar Robin van Katwijk geeft de deelnemers tekst en uitleg bij molen de Vlijt in Wapenveld. 
Molenaar Robin van Katwijk geeft de deelnemers tekst en uitleg bij molen de Vlijt in Wapenveld.  (Foto: )

Molenvrienden genieten met volle teugen

Hattem / Wapenveld -  Het was zaterdag druk bij de molens in Hattem en Wapenveld. Naast de grote aanloop vanwege Open Monumentendag, werden ook nog eens vele tientallen donateurs van de Vereniging De Hollandsche Molen ontvangen. Zij namen deel aan een excursie in Hattem en Wapenveld waarbij ze een vijftal molens bezochten.

De gasten uit het hele land werden met gebak ontvangen op molen De Fortuin in Hattem. Daarna volgde een bezoek aan watermolen op Molecaten, een van de oudstepapiermolens op de Veluwe. Vanwege de latere opkomst van machinale papierfabrieken werd de molen omgebouwd tot korenmolen.

Daarna zetten de donateurs van de vereniging Hollandse Molen, koers naar Wapenveld.

In de boerderij Erve IJzerman was het de rosmolen die werd bewonderd.

Bij molen de Vlijt in Wapenveld was er bewondering voor de productie die deze molen levert als het gaat om het malen van graan. Bij een brand in de kerstnacht van 1980 brandde de molen, toen eigendom van molenaar Willem Vrieze, tot de grond toe af. In september 1984 kon de vang van een volledig nieuwe en maalvaardige molen gelicht worden. Naast een koppel 16er kunststenen, beschikt molen de Vlijt ook over een elektrisch aangedreven maalstoel.

Met het trekpontje werd het Apeldoorns kanaal overgestoken om poldermolen De Wielewaal te bekijken.

Anne de Jong, woordvoerder van de Hollandse Molen, was onder de indruk van wat er werd geboden. "Op relatief korte afstand van elkaar is er een grote diversiteit aan molens. Dat maakt het voor de deelnemers erg interessant. Maar ook de extra activiteiten in het kader van Monumentendag werden erg gewaardeerd", aldus de Jong. De Hollandse Molen houdt regelmatig excursies om de band met de donateurs te versterken. Meer informatie over de Hollandse Molen is te vinden op de website www.molens.nl

Joop de Haan
Meer berichten