Heerder gedicht in Stadsgedichtenbundel 2019

Heerde - Stichting Poëtikos wil het dichten over stad, dorp en streek stimuleren en schrijft sinds 2012 jaarlijks een Stadsgedichtenwedstrijd uit. Voor de editie van 2019 maakte de jury een selectie uit 250 inzendingen.

Onder andere het gedicht 'Zunne in Heerde' van Jan van Leeuwen is door de deskundige jury geselecteerd voor de uitgave van Stadsgedichtenbundel 2019.

Het ingezonden Stadsgedicht moet gaan over de bewoonde omgeving: een stad, dorp, buurt(schap) of streek. Het mag de eigen woonplaats als onderwerp hebben of een andere plaats naar keuze. Het kan over de stad of het dorp zelf gaan, of over een markant fenomeen, of over een al dan niet historische gebeurtenis die aan deze plaats verbonden is. Vereist is dat in het gedicht de gekozen plaats en/of de beleving van die plek centraal staat; de lezer moet de sfeer kunnen proeven.

Heerdernaar Jan van Leeuwen heeft de sfeer van het dorpscentrum van Heerde goed weten te vangen in zijn gedicht, dat start met de regels:

Uut de koepel middn op 't Heerderdârp

Klink meziek van 'n boekorgel

De mèènsn op 't terras luustert gespann.

De deunties  komp hun bekend veur.

De stadsgedichtenbundel werd op zaterdag uitgereikt aan burgemeester Koops-Scheele tijdens het evenement Heisa in Heerde.

Jan van Leeuwen, alias Driekus uut de Horsthoek speelde die dag driemaal op de trappen van het Heerder Historisch Museum, gevestigd in Villa Jacoba aan de Dorpsstraat 55 in Heerde.

Het boek is verkrijgbaar via uitgever Kontrast.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden