Sport

verslag en foto winnaars tijdrit Zilveren Sigaret HDKS

Regio - In de omgeving van Gortel en Niersen is voor de drieenveertigste keer de tijdrit de Zilveren Sigaret verreden voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst. De deelnemers moesten tweemaal een glooiend parcours afleggen van 16.1 kilometer.

In 1977 werd deze tijdrit voor de eerste keer gehouden en het parcours is altijd dezelfde gebleven. Medeoprichter van Houdt de Ketting Strak, Willy van Essen uit Emst, was toen de initiatiefnemer van deze tijdrit en de nu 86-jarige van Essen stelt nog steeds enkele prijzen beschikbaar.  In 1977 had van Essen daar een duidelijke reden voor, want hij was toen een jaar van het roken af. En hij heeft altijd gezegd, als ik het kan presteren om een jaar niet te roken, dan ga ik een tijdrit, samen met het bestuur en vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak organiseren, met als hoofdprijs een Zilveren Sigaret.

En tot op de dag van vandaag heeft van Essen geen sigaret meer aangeraakt en stelt nog steeds prijzen beschikbaar voor de tijdrit de Zilveren Sigaret.

De 17-jarige winnaar Stijn van Lohuizen uit Heerde leegde de 32.2 kilometer tijdrit af in een tijd van 47 minuten en 37 seconden met een gemiddelde van 40,6 kilometer per uur. Winnaar van Lohuizen had een voorsprong van 2 minuten en 2 seconden op nummer twee, Joost van Oosterhout, de winnaar in 2018. Als derde eindigde Peter van Grootheest uit Zwolle en die had weer een achterstand van 1 minuut en 33 seconden op van Oosterhout.

Bij de dames eindigde Natascha Doornebosch als eerste in een tijd van 58 minuten en 45 seconden.

 
De deelnemers konden vooraf ook opgeven met welk een gemiddeld ze dachten deze tijdrit af te leggen. Robert Leusink dacht de tijdrit af te leggen met een gemiddelde van 33.7 kilometer en uiteindelijk was zijn gemiddelde 33.9 kilometer, waardoor hij 22 seconden te snel was en winnaar werd van de regelmatigheidsrit.

Tweede werd Marcel Commandeur. Hij gaf vooraf te rijden met een gemiddelde van 32.6 kilometer en zijn werkelijk gereden gemiddelde bedroeg op de streep 32.8 kilometer en daardoor 26 seconden te snel.
Derde werd Gert Bijsterbosch. Vooraf had hij opgegeven te rijden met een gemiddelde van 34.9 kilometer en uiteindelijke kwam hij over de finish met een gemiddelde van 35.2 kilometer en daardoor 27 seconden te snel.

Zie verder www.hdks.nl
 

Joop de Haan
Meer berichten