De gevelsteen van de Dikke Tinne. De zwaarden kunnen als bouwpakket worden aangeschaft. (foto: Voerman Museum Hattem) 
De gevelsteen van de Dikke Tinne. De zwaarden kunnen als bouwpakket worden aangeschaft. (foto: Voerman Museum Hattem)  (Foto: )
Kunst & Cultuur

Stille getuige van glorietijd Dikke Tinne

Hattem - Het Voerman Museum Hattem heeft een kelder, waarin de middeleeuwse geschiedenis van de stad wordt uitgelicht. En natuurlijk valt dan al snel de naam van de Dikke Tinne, het kasteel dat eeuwen geleden de Hattemse 'skyline' domineerde.

Hattem - Van de Dikke Tinne is in het museum nog de windvaan te bewonderen, die ooit fier aan de top stond van een van de torens van het kasteel. Maar ook de gevelsteen van de burcht, die boven de slotpoort was ingemetseld, is bewaard gebleven en in het museum terug te vinden.

Hertog Reinoud IV van Gelre liet in 1404 het imposante kasteel bouwen, dat onder de naam Dikke Tinne in de geschiedenisboeken terecht zou komen. De gevelsteen die uit twee delen bestaat, heeft een totale lengte van ongeveer 1,86 meter, terwijl het gevaarte 26,5 centimeter dik is en 41 centimeter hoog. De steen heeft ook een opschrift dat onverbloemd duidelijkheid geeft over de bouw van de Dikke Tinne. In het opschrift op de steen valt namelijk - hier in vertaling - te lezen: 'in het jaar des heren 1404, vrijdag na pinksteren, werd de toren (burcht) van Hattem door hertog Reinoud van Gullik en Gelre gebouwd'. In totaal werden voor de bouw van de burcht 389.000 bakstenen aangekocht. En het resultaat mocht er dan ook zijn.

Het kasteel van hertog Reinoud kreeg twee torens met een diameter van 21 meter, terwijl de muren van elke toren zo'n zeven meter dik waren. Dit soort afmetingen was uniek in Nederland.

De Dikke Tinne kent een bewogen geschiedenis, compleet met belegeringen door de Spanjaarden. Maar na 1580 raakte de burcht in verval. Het stadsbestuur berekende dat de sloop van het kasteel en de verkoop van de stenen maar liefst duizenden euro's zouden opbrengen. En zo geschiedde dat de burcht vervolgens tot op de fundamenten werd afgebroken.

Bij opgravingen in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn diverse vondsten gedaan die terug deden denken aan de Dikke Tinne. De windvaan is daar misschien wel de bekendste van. Maar in het Voerman Museum Hattem museum heeft ook de gevelsteen een eervolle plek, als een stille getuige die de glorietijd van de Dikke Tinne nog heeft meegemaakt.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten