Op 5 oktober vindt bij De Nijensteen in Veessen een Oogstmarkt plaats. Collega's Rieneke Veldman en Arjan van der Velde helpen dan ook mee.
Op 5 oktober vindt bij De Nijensteen in Veessen een Oogstmarkt plaats. Collega's Rieneke Veldman en Arjan van der Velde helpen dan ook mee. (Foto: )

Oogstmarkt bij De Nijensteen

Veessen - Wanneer je rondloopt op het terrein waar de historische boerderij De Nijensteen in Veessen staat, dan voel je een warm welkom uit de deuren ontsnappen. Dat warme welkom kan iedereen ervaren wanneer ze op zaterdag 5 oktober (van 10.00 tot 15.00 uur) naar deze plek aan de IJsseldijk 1 komen. "Dan houden we met diverse partijen uit de regio een Oogstmarkt", vertelt herbergier Rieneke Veldman.

(door Dennis Dekker)

Stichting De Nijensteen doet dit al jaren. "Ieder jaar wordt het wat groter aangepakt. We houden deze markt met diverse ondernemers uit de buurt. Ook zij gaan hun producten aan de man brengen. Zo staat Hein Dijkgraaf er met de smoker waarin hij vlees van onze buren (Natuurboerderij Villa Bakhuis) bereidt. Verder komt de Mobiele Saptap van Huiskamp uit Welsum hier naartoe. Bezoekers kunnen hun eigen appels of peren tot sap laten persen. Ook komt de Nederlandse Bijenvereniging."

De medewerkers van De Nijensteen verzorgen rondleidingen over het terrein en verkopen appels en peren uit de naastgelegen boomgaard van Arnold Bosgoed. Ook is er livemuziek. "We hopen dat we lekker veel mensen over de vloer krijgen." Natuurlijk houdt het niet op bij de Oogstmarkt alleen, want aan de IJsseldijk 1 gebeurt nog veel meer.

Organisaties huren er ruimtes, mensen verzorgen er trainingen of lezingen. "Je haalt iets uit jezelf, of je stopt iets in jezelf. Daar gaat het om wanneer je bij ons bent. Eén ding is daarbij belangrijk om aan te vullen: De Nijensteen werkt vanuit een hoog maatschappelijk en sociaal doel. Dat merk je onherroepelijk wanneer je hier rondloopt. Iedereen zorgt hier voor elkaar, dus elke dag is een feestje."

Rieneke maakt samen met Liesbeth Rutten en Herman Herbrink deel uit van het herberg-team van De Nijensteen. Ook Arjan van der Velde werkt bij De Nijensteen. Rieneke: "Hij heeft een beperking, maar hij is ons manusje-van-alles." Navraag bij Arjan leert dat hij zin heeft in de Oogstmarkt. "Er zijn heel veel mensen en kraampjes en ik doe erg leuke dingen. Het is echt genieten!"

Naast de mooie, royale ruimtes die een ieder kan huren voor een bijeenkomst van een dag(deel) of voor trainingen van meerdere dagen (er is namelijk ook voldoende slaapgelegenheid), is er veel te beleven rondom de historische hoeve De Nijensteen. Het gebied is 46 hectare groot en bestaat onder andere uit een moestuin, een fruitboomgaard, een kikkerpoel en een natuurgebied met veel wilde planten, watervogels, een dassenburcht en bijzondere bomen. Nadere info via www.denijensteen.nl

Dennis Dekker
Meer berichten