De medewerkers Klaas en Gerrit van bouwbedrijf van Laar plaatsten de laatste luiken als afronding van de restauratie.
De medewerkers Klaas en Gerrit van bouwbedrijf van Laar plaatsten de laatste luiken als afronding van de restauratie. (Foto: Jan Nitrauw )

Erve IJzerman in volle glorie opgeleverd na restauratie

Wapenveld - De timing kon eigenlijk niet beter: net een dag voor de oplevering door bouwbedrijf Van Laar van de boerderij Erve IJzerman als afsluiting van de restauratie, viel bij het bestuur van de stichting Erve IJzerman de beschikking van de provincie Gelderland in de bus. De provincie draagt 200.000 euro bij aan de inrichtingskosten voor het zuivelmuseum. En dus kan de restauratie naadloos overgaan in het werken aan de inrichting.

Monumentenorganisatie BOEi is eigenaar van het complex en directeur Arno Boon was dan ook een gelukkig mens met het bereiken van deze mijlpaal. Nadat in 2014 de daken volledig zijn vernieuwd en in 2017 onder andere de technische installaties zijn aangelegd, is nu de tweede fase van de restauratie afgerond.

De vele deuren en luiken zijn nieuw, het voegwerk hersteld en de buitenboel helemaal geschilderd. "De kers op de taart was het herstel van de troggewelven en de mozaïekvloeren inclusief het aanbrengen van vloerverwarming. Eén voor één zijn de tegels verwijderd, genummerd en als puzzelstukjes weer teruggelegd", vertelde Boon. Met de afronding van deze restauratie is er nu ruim een miljoen euro geïnvesteerd en het behoud van de boerderij veilig gesteld. En unaniem waren de tientallen gasten van mening dat het complex er fantastisch uit ziet.

Wethouder Wolbert Meijer markeerde een groot aantal punten sinds de aankoop van de boerderij in 2011. Hij vertrouwde de gasten toe bij zijn aantreden in 2016 twijfels te hebben gehad over het project Erve IJzerman. "Dit wordt trekken aan een dood paad was mijn eerste gedachte", aldus wethouder Meijer.

Maar hij moest ook erkennen dat de toekomst voor Erve IJzerman er positief uit ziet. "Het was een zaak van lange adem maar het is vanuit bestuurlijk oogpunt ontzettend belangrijk dat Erve IJzerman als icoon is aangemerkt door de Veluwe Alliantie. Het zuivelmuseum is een belangrijk onderdeel van de plannen om voor de IJsselvallei het thema 'Ambachtelijk' te ontwikkelen binnen het kader van de 'Veluwe op 1', schetste Meijer de positief van Erve IJzerman in de provinciale plannen.

Het bestuur van Erve IJzerman heeft Els Thijssen Museumadvies aangesteld als projectleider voor de inrichting. Opzet is om voor het nieuwe toeristenseizoen 2020 een achttal museale units gerealiseerd te hebben. Daarbij is er veel aandacht voor Erve IJzerman als doe-museum.

Om voor de langere termijn de ambitie van nationaal zuivelmuseum te realiseren, gaat Thijssen samen met het bestuur ook starten met de verdere fondswerving. "We willen hier in Wapenveld het grote verhaal van de Nederlandse zuivelgeschiedenis vertellen", gaf Els Thijssen aan. Waarna medewerkers van Van Laar de laatste nieuwe luiken plaatsten als zichtbare afronding van de restauratie.

Jan Nitrauw
Meer berichten