Bertina Mulder uit Epe omringt zich tijdens de boekpresentatie van haar derde roman door haar man Han (links) en natuurgids Jan Niebeek.
Bertina Mulder uit Epe omringt zich tijdens de boekpresentatie van haar derde roman door haar man Han (links) en natuurgids Jan Niebeek. (Foto: )

'De Veluwse verdwijning' uitgekomen

Epe - 'Kijk hier eens. Dit ziet er raar uit. Wat zou er gebeurd zijn?' Het was de prangende vraag die haar man Han Wiechers stelde, toen hij in 2017 een opzienbarende rouwadvertentie tegenkwam. Bertina Mulder, volop bezig met de voltooiing van haar boek 'De rode magneet', bekeek het stukje in de lokale dagkrant en haar gedachtes gingen meteen naar een andere wereld. Een wereld van misdaad en van criminaliteit. Een fictiewereld die door talloze verzinsels aan elkaar geregen moest worden tot nieuwe roman. Dat lukte. Het derde boek van deze Epese auteur is een ware pageturner geworden.

Een rouwadvertentie waarin de overledene de lezers ik de ik-vorm aanspreekt. Waar de datum van overlijden dezelfde is als de dag dat de krant verscheen. Een rouwadvertentie zonder aangekondigde uitvaart of condoleance. Zonder benoemde familieleden. Zonder correspondentieadres. Enkel excuses en de woorden dat de hoofdpersoon 'verdrietig en teleurgesteld' afscheid van het leven neemt. Eronder de namen van een recent overleden echtgenoot en een reeks katten (die kort daarna ook overleden zijn). Het is anderhalf jaar geleden de start van 'De Veluwse verdwijning'.

Afgelopen zaterdag werd dit boek officieel gepresenteerd in Brasserie Floor in Epe. Bertina Mulder had tijdens deze boekpresentatie ook natuurgids Jan Niebeek uitgenodigd. Ze vertelt over de reden: "Mijn boek speelt zich af op de Veluwe. Het leek me leuk om Jan tijdens deze boekpresentatie iets te laten vertellen over deze regio." Het wild kwam aan bod in Niebeeks verhaal, maar ook vertelde hij over prachtige Veluwse natuur. De schrijfster bood het eerste exemplaar van haar misdaadroman vervolgens officieel aan aan Jan Niebeek. "Voor dit boek was het zeer belangrijk om de regio waarin ik zelf woon, nauwkeurig te beschrijven. Het is prachtig om te zien dat Jan die taak nog eens oppakt tijdens deze boekpresentatie." In het boek zijn er diverse plekken in de gemeente Epe genoemd. "Om een voorbeeld te noemen: Floor komt ook langs. Al is die in mijn boek Brasserie Viviane gedoopt." Mulder is zeer benieuwd wat lezers van haar nieuwe boek gaan vinden.

Jacqueline Zirkzee, Mulders redacteur, vertelt de aanwezigen graag nog even waarom dit boek zo goed is. "Dit is een vindingrijk misdaadverhaal. Elke keer als ik een nieuwe versie van het verhaal te lezen kreeg, zat er weer meer diepgang in. Bertina is er uiteindelijk in geslaagd om een erg spannend boek af te leveren. Ik hoop daarom ook dat haar sloot van inspiratie nog lang niet opgedroogd is." Zirkzee gaf Mulder om die reden een notitieblok cadeau waarin ze de eerste ideeën van een nieuwe roman zou kunnen uitwerken. Bertina Mulder: "Dat komt goed uit. Er zit al weer een nieuw onderwerp in mijn hoofd."

De Veluwse verdwijning' is verschenen bij Uitgeverij Paris Books. Het boek kan besteld worden via de internetsite www.bertinamulder.nl.

Dennis Dekker
Meer berichten