Jan Willem Wiggers neemt afscheid als burgemeester. 'Interesse in mensen, mensen met elkaar verbinden, dat past bij de rol van burgemeester.'
Jan Willem Wiggers neemt afscheid als burgemeester. 'Interesse in mensen, mensen met elkaar verbinden, dat past bij de rol van burgemeester.' (Foto: )

'Hattem is een parel', vindt afscheidnemende burgemeester Wiggers

Hattem - Jan Willem Wiggers (63) heeft afscheid genomen als burgemeester van Hattem. Elf jaar lang was hij burgervader in de Hanzestad. Wiggers gaat als waarnemend burgemeester aan de slag in de gemeente Hardenberg. Daar is Peter Snijders vertrokken om burgemeester te worden van Zwolle. In een buitengewone raadsvergadering waarin Wiggers vorige week afscheid nam werd hij geprezen vanwege het feit dat hij boven de partijen staat en altijd op zoek is naar een compromis.

(door Angela van Erven)

De scheidend burgemeester heeft een brede ervaring in het Openbaar Bestuur. Wiggers was een verbindende burgemeester, een warme persoonlijkheid met oog mensen en iemand die Hattem in de regio op de kaart zette.

"De uitdaging om waarnemend burgemeester van Hardenberg te worden kwam op mijn pad. De Commissaris van de Koning had gepolst of ik hiervoor beschikbaar was. Dan ga je denken, ik ben 63 jaar, wat lijkt mij nog eens leuk om te doen", geeft Wiggers als reden voor zijn afscheid. Helemaal afscheid nemen van de Hattemers doet de familie Wiggers niet, ze blijven in Hattem wonen.

Wiggers kijkt met veel dankbaarheid en plezier terug op zijn burgemeesterschap in Hattem. "De afgelopen jaren heb ik enorm veel geleerd en meegemaakt. Het burgemeesterschap is heel divers. Het ene moment ben je als burgemeester bezig met regionale vraagstukken, het andere moment met lief en leed in de samenleving. Hattem is een kleine gemeente, daarom is samenwerking van groot belang".

Wiggers heeft zich altijd sterk gemaakt voor een goede positie van Hattem op regionaal niveau. Zo was hij voorzitter van de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst. Ook de andere leden van het college zijn bestuurlijk actief in regio.

De vraag of het politieke landschap in Hattem de afgelopen jaren is veranderd vindt Wiggers een lastige. "In zekere zin is er toch wel iets veranderd. Ik heb deel uitgemaakt van drie colleges. Er heeft een rolwisseling plaatsgevonden. Alle partijen hebben wel een keer in de coalitie of oppositie gezeten. Dit heeft de samenwerking bevorderd doordat allen hebben ervaren hoe het is om aan het roer te staan. Dat heeft het begrip voor elkaars positie versterkt."

Vele mooie momenten zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd. "Er zijn veel hoogtepunten geweest in de tijd dat ik burgemeester van Hattem was. Met plezier ging ik op bezoek bij de echtparen die 50 en 60 jaar getrouwd zijn. Deze echtparen geven inzicht in wat ze meegemaakt hebben in het leven. Daar leer je enorm veel van."

"En ander hoogtepunt was een 100-jarige inwoonster die per se een kus van de burgemeester wilde. Ook waren er momenten waarop je met de raad en het college ingrijpende dingen meemaakt. Als raad en college hebben we moeilijke besluiten moeten nemen zoals bijvoorbeeld bezuinigingen. Het is waardevol dat je daar toch samen bent uitgekomen."

"Genoten heb ik ook van de evenementen en feesten, zoals bijvoorbeeld het Dikke Tinne festival. Het plaatsen van de Stolpersteine was ook een gebeurtenis die je niet vergeet. En daarnaast waren er ook veel kleinere momenten, die met elkaar samen het verschil maken. Los van elkaar zijn ze niet zo bijzonder, maar de optelsom zeker wel."
"Naast hoogtepunten waren er ook trieste gebeurtenissen. Ingrijpende zaken zoals een gewelddadige dood, grote branden en zelfdodingen. Dat zijn momenten die je nadrukkelijk bijblijven".

De burgervader staat in Hattem bekend als benaderbaar en om zijn warme persoonlijkheid. Dat is de reden dat de functie van burgemeester bij hem past als een jas. "Interesse in mensen, mensen met elkaar verbinden, dat past bij de rol van burgemeester.

De zaken die goed zijn gegaan en waar je met trots op terug kijkt zijn meestal zaken waarbij goed is samengewerkt. Wanneer het gaat om zaken waarvan je zegt, dat had beter gekund, dat kom je al snel tot de conclusie dat je slecht geluisterd hebt naar elkaar. Goede communicatie, naar elkaar luisteren en je verplaatsen in elkaars standpunten zijn van essentieel belang."

Wat Hattem zo bijzonder maakt is volgens Wiggers de samenhang en het hechten aan perfectie van de Hattemers. "Het feit dat je in een stadje van deze omvang zoveel orkesten, koren en een sterk sociaal- en cultureel leven hebt dat maakt Hattem bijzonder. De Hattemers willen een goede kwaliteit binnen de samenleving nastreven."

Al deze ervaringen worden meegenomen naar Hardenberg . Tot slot heeft de voormalig burgemeester van de Hanzestad nog een boodschap voor de Hattemers. "Koester je kwaliteiten in elk opzicht, zowel op sociaal als ruimtelijk gebied. Hattem is een parel. Om dat zo te houden moet je wel blijven investeren in elkaar".

Op donderdag 3 oktober organiseert het gemeentebestuur een afscheidsreceptie. Een ieder die Jan Willem Wiggers persoonlijk de hand wil schudden is welkom van 18.00 tot 21.00 uur in de Franse School aan het Kerkplein 16 in Hattem.

Joop de Haan
Meer berichten