Foto:

Met mountainbike door bos en hei tijdens Gisola Emster Veldtoertocht

Emst Mountainbikers en fietscrossers en mensen die incidenteel een rit door een natuurgebied fietsen, hebben zaterdag 19 oktober al in hun agenda aangekruist. De jaarlijkse Veldtoertocht van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst wordt die dag verreden.

(door door Henk Boeve)

Aan de Gisola Emster Veldtoertocht heeft de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) het keurmerk 'Extra Goed Geregeld' verbonden. De organisatoren scoren op alle beoordeelde onderdelen volgens het 'Kwaliteitssysteem Wielersportevenementen' van de grootste wielersportbond van ons land een 10. Dat cijfer kreeg het evenement van Houdt de Ketting Strak ook van een bekend wielerblad voor de organisatie, route en andere aspecten. De afgelopen jaren deden meer dan 1.300 ATB'ers mee aan de tocht.

Na de start vanaf sportpark het Hanendârp van voetbalvereniging Emst rijden de deelnemers meteen het bos in, om daar pas vlakbij de finish weer uit te komen. Op het sportpark kunnen ze gebruik maken van faciliteiten zoals douche- en kleedgelegenheid. Hun fiets wordt keurig schoongespoten. Hun auto kunnen ze vlakbij in één van de weilanden parkeren. De fietsers kunnen kiezen uit drie afstanden: 30, 45 en 60 kilometer.

De 30-kilometerroute is ideaal om kennis te maken met het ATB'en. De rit leidt over bos- en heidepaden en is geschikt voor wie maar af en toe een stukje fietst. De 60-kilometerroute is speciaal voor de geoefende ATB'er en conditioneel sterke deelnemers. De route van 45 kilometer zit daar tussenin.

Onderweg is een grote verzorgingspost waar de deelnemers worden getrakteerd op een beker bouillon, thee, krentenbol, energiereep en -drank en een banaan. Hier is ook een reparatiepost. De routes worden duidelijk gemarkeerd. Ook de veiligheid krijgt veel aandacht. Gevaarlijke oversteekplaatsen zijn duidelijk aangegeven met borden en er staan gediplomeerde verkeersregelaars. Zo'n tachtig vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak zijn die dag actief.

Deelnemers aan de 30 en 45 kilometer kunnen starten tussen 9.00 uur en 10.30 uur en aan de 60 kilometer tussen 9.00 uur en 10.00 uur. NFTU-leden betalen 5 euro inschrijfgeld, niet-NFTU-leden betalen 7 euro. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen aan de Gisola Emster Veldtoertocht. Ze krijgen bij terugkomst een herinnering.

Voorinschrijving is mogelijk via de sites van de NTFU (www.ntfu.nl) en HDKS (www.hdks.nl). Wie vooraf heeft ingeschreven kan naar de Scan & Go-inschrijftafel en meteen aan de tocht beginnen. De NTFU-leden die zich niet hebben voor ingeschreven maar wel hun pasje bij zich hebben hoeven ook geen NTFU-inschrijfformulieren in te vullen en kunnen na het scannen van de barcode van het NTFU-pasje bij de Scan en Go inschrijftafel en betaling van 5 euro direct starten. Dit keer krijgen alle deelnemers gratis een voucher van Thermen Bussloo.

Joop de Haan
Meer berichten