Foto:

Hattemse veteranen bezoeken Havelte

Hattem - De jaarlijkse Hattemse veteranendag s vrijdag weer gehouden. Op het programma stond een rondleiding langs het voormalig Duits vliegveld en een bezoek aan de Johannes Post Kazerne. Oud-burgemeester Jan Willem Wiggers was deze dag te gast om de 22 Hattemse veteranen de hand te schudden en te bedanken. De veteranen waren uitgenodigd door collega-veteraan en Hattemer Michiel Grandjean, die deze dag mede organiseerde. De groep bezocht voormalig vliegveld Fliegerhurst Havelte.

Fliegerhurst heeft tussen 1942 en 1945 dienst gedaan als Duits militair vliegveld van 600 hectare. Er zijn nog loopgraven, bomkraters en andere sporen uit die tijd te vinden. Majoor Martijn Lammers verzorgde een rondleiding. Op de Johannes Postkazerne werd de Traditiekamer bekeken; een klein museum met de collectie van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso. De dag werd afgesloten met de traditionele rijsttafel.

Hattem telt 80 veteranen. (Ex-)militairen, mannen en vrouwen, jong en oud, die in dienst van Nederland verspreid over de hele wereld tijdens verschillende missies hebben gediend. Zij hebben zich ingezet voor het bevorderen van vrede, vrijheid en rechtsorde wereldwijd.

Op 27 juni was de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Deze dag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staan. De gemeente Hattem verzorgt als een van de weinige gemeenten een eigen veteranendag.

Joop de Haan
Meer berichten