Ab van Raalten kwam 65 jaar geleden in dienst als boswachter.
Ab van Raalten kwam 65 jaar geleden in dienst als boswachter. (Foto: )

'De bossen geven mij rust en ruimte'

Hattem - Landgoed Flip Hul is al jaren het domein van Ab van Raalten. Afgelopen week was het 65 jaar geleden dat hij in dienst kwam als boswachter. Van Raalten is een bekende verschijning in de Hanzestad. Velen kopen bij hem jaarlijks een prachtige kerstboom of hout voor de open haard.

(door Angela van Erven)

Landgoed Fliphul is particulier eigendom van de familie van Tienhoven – van Tets. Inmiddels is de 81-jarige Hattemer werkzaam geweest voor vier generaties van de familie. Het landgoed bestaat uit 80 hectare, waaronder bossen, landerijen, weilanden en een kwekerij voor kerstbomen.

Ab van Raalten was op een maand na 16 jaar toen hij in dienst kwam bij de familie van Tienhoven - van Tets. "Mijn familieleden waren bekenden van de oude boswachter Evert-Jan van Loohuizen. Toen deze vanwege zijn leeftijd hulp nodig had werd mij gevraagd om de nieuwe boswachter te worden."

De liefde voor de natuur is van Raalten met de paplepel ingegoten. Zijn geboortehuis 'De Strokap' stond midden in de bossen van landgoed Molecaten, waar zijn vader een boerderij had.

Hoewel het huis inmiddels is afgebroken bewaard hij nog altijd goede herinneringen aan zijn jeugd in de Hattemse bossen. Op de Van Heemstraschool kreeg een jonge Ab een draai om zijn oren van meester van de Streek omdat hij de vogels op de wieken van de molen aan het tellen was.

"Toch zei de meester tegen mijn ouders: 'Die jongen komt er wel'. Mijn vader heeft veel verteld over de natuur. Ik ben opgegroeid midden in het bos. De liefde voor en kennis over de natuur zat er al vroeg in. Daar kun je niet voor leren, dat moet in je zitten. Meneer van Tienhoven heeft mij verder laten leren aan de Bosbouwschool in Arnhem. Daarnaast heb ik veel cursussen gevolgd, bijvoorbeeld over het beheer van de wildstand."

In zijn huis op het landgoed, waar hij woonde met zijn vrouw Grietje en twee dochters, ademt alles de sfeer van het boswachtersvak. Aan de muur prijkt een prachtig schilderijtje van zijn geboortehuis. "Ik zou niets anders willen zijn dan boswachter", zo blikt de geboren en getogen Hattemer terug op de afgelopen 65 jaar waarin hij verantwoordelijk was voor de controle en het onderhoud van de gebouwen en landerijen op Flip Hul.

"De vrijheid en de natuur is wat mij het meest aanspreekt in het vak. Iedere dag ga ik met plezier naar het werk. De weilanden en de bossen geven rust en ruimte".

Aan stoppen denkt de boswachter dan ook nog lang niet. "Boswachter zijn is het mooiste beroep dat er bestaat. Ik kan alles nog. Met de hulp van een extra vaste hulp red ik het nog prima. Van de eigenaren mag ik hier blijven wonen zo lang als ik wil."

Joop de Haan
Meer berichten