Het Struinpad is voorzien van speciale markeringspaaltjes, met het startpunt vlakbij het veerpontje over de IJssel tussen Hattem en Zwolle.
Het Struinpad is voorzien van speciale markeringspaaltjes, met het startpunt vlakbij het veerpontje over de IJssel tussen Hattem en Zwolle. (Foto: )
Kunst & Cultuur

Op avontuur door het IJsselgebied

Hattem - In het Voerman Museum Hattem is menig kunstwerk te bewonderen, dat de mooie omgeving van Hattem uitbeeldt. Maar je kunt deze omgeving ook zelf gaan verkennen. Trek je wandelschoenen aan ga op pad door de Hoenwaard of steek de IJssel over en volg daar het Voerman Struinpad.

Het Voerman Museum Hattem heeft aan de wisselexpositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' een speciale wandeling door de Hoenwaard gekoppeld. De route voert door dit wijdse gebied aan de rand van Hattem, dat eeuwen lang door de Hattemse boeren als gezamenlijke weide werd gebruikt. De tocht door de Hoenwaard is ongeveer vijf kilometer lang. Een routebeschrijving is kosteloos af te halen bij de balie van het museum, dat tevens het vertrekpunt voor de wandeling is.

Vanaf het museum loop je langs de weilanden door het buitengebied van Hattem. Een uur tot anderhalf uur lang lekker frisse lucht opsnuiven en genieten van het uitgestrekte landschap en de koeien die in alle rust staan te grazen. Je kunt zelf bepalen wanneer je deze wandeling wilt maken. Combineren met een museumbezoek is natuurlijk prima mogelijk. De plattegrond voor de route is op alle dagen dat het museum geopend is aan de balie verkrijgbaar.

Aan de overkant van de IJssel biedt het pas geopende Voerman Struinpad een eerbetoon aan IJsselschilder Jan Voerman senior. Al wandelend kun je ook nu nog de sfeer van zijn landschappen met prachtige wolkenluchten ervaren.

Het Struinpad is voorzien van speciale markeringspaaltjes, met het startpunt vlakbij het veerpontje over de IJssel tussen Hattem en Zwolle. Aan de Zwolse kant dus. Een informatief bordje aan het begin van het Struinpad geeft een korte routebeschrijving voor deze wandeling door de uiterwaarden van de IJssel, die ruim een uur duurt. Het Voerman Struinpad is tot eind oktober voor wandelaars geopend en gaat daarna mei volgend jaar weer open.
In het Voerman Museum Hattem is tijdens de tentoonstelling 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' nog veel meer informatie over de Hoenwaard te vinden. En natuurlijk is daar de kunst van Sibyl Heijnen, met haar werk dat opvalt door het gebruik van dierlijk materiaal als koeienhuiden, -oren en kalfshoefjes. Deze expositie is tot en met zondag 27 oktober te bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Achterstraat 46-48, 038 - 444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten