Canadese militairen hebben hier een ontmoeting met het verzet. Rechts commandant van de BS Jan Ensink en links koerierster Gretha Docter.
Canadese militairen hebben hier een ontmoeting met het verzet. Rechts commandant van de BS Jan Ensink en links koerierster Gretha Docter. (Foto: )

Heruitgave Wapenvelds oorlogsboek

Wapenveld - Gelderland Vakbladen uit Epe en auteur Jan Nitrauw werken aan een herziene uitgave van het Wapenveldse oorlogsboek 'Vertel mie oe verhaal'. Dat verscheen in 1995 bij de viering van 50 jaar bevrijding en het is de opzet om in mei 2020 bij 75 jaar bevrijding met een herziene uitgave te komen.

Wapenveld - "Al een aantal jaren krijgen ik vragen naar dit boek. Maar de oplage van duizend exemplaren uit 1993 is helemaal uitverkocht", vertelt schrijver Jan Nitrauw.

"Bij het verschijnen van de oorlogsroman 'Het is oorlog jongen' in 2015 bij Gelderland Vakbladen, opperde uitgever Ton Brands al het idee voor een herdruk. Dat bleef ook mij bezig houden omdat er zich in de loop der jaren toch weer onbekende verhalen aandienden. Ton is er nu in geslaagd om de tekst te digitaliseren want dat was 25 jaar geleden nog niet aan de orde. Nu kunnen we verder werken." De eerste uitgave kwam tot stand door gesprekken met vooral oud-verzetsstrijders.

Een herziene uitgave maakt het ook mogelijk nieuwe verhalen toe te voegen. En die zijn er zeker. Zoals de beschieting door een Engelse jager van een Duitse colonne in mei 1944 net voorbij het Mussennest richting de toenmalige Berghuizer Papierfabriek. Daarbij kwamen alle, ruim dertig Duitse militairen om het leven.

Heel bijzonder is ook het verhaal van Albert Marskamp. Hij werd in november 1943 toen hij bij zijn schoonouders Vunderink aan de Kloosterweg in Wapenveld overnachtte, gearresteerd door de opperwachtmeester van de Sicherheidsdienst (SD) J.H. Buijnk. Na een verblijf in Vugt overleefde hij ternauwernood de Duitse concentratiekampen. "Albert heeft een aangrijpend verslag van zo'n tachtig pagina's gemaakt over zijn belevenissen. In de ontmanteling van deze verzetsgroep speelde Buijnk een belangrijke rol. Ik hoop dat archiefonderzoek tot meer informatie leidt over de rol die Buijnk speelde. Hij is uiteindelijk tot negen jaar veroordeeld."

Ook is hij samen met Linda Rorije op zoek naar informatie over haar opa Jan Rorije, ofwel de Prikke. Volgens de verhalen had hij een garagebedrijf op landgoed Winfried maar daar is heel weinig over bekend. Rorije werd opgepakt vanwege verboden wapenbezit en verbleef daarvoor onder andere in het Oranjehotel in Scheveningen.

Een mysterie is ook nog steeds de verdwijning van een Joods meisje dat in huis was bij het kinderloze echtpaar Roosdorp in het Kloosterbos. Naar verluidt werd ze uit de schoolbank van de toenmalige 'School met de Bijbel' gehaald. Ze is naamloos en spoorloos verdwenen.

Informatie maar ook foto's of documenten zijn uiteraard nog zeer welkom. Hiervoor kan men met Nitrauw contact opnemen via 06 - 15194780. Voorintekenen op de herziene uitgave 'Vertel mie oe verhaal' kan en men is dan verzekerd van een exemplaar en betaalt geen verzendkosten. Hiervoor kan men mailen met info@uitgeverijgelderland.nl.

Jan Nitrauw
Meer berichten